Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Γιώργος Γιαννόπουλος: Αναστολή και πίσω στο κελί!

Με χειροπέδες στα χέρια και συνοδεία αστυνομικών που τον...

Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι ξανά κάτω από την ίδια στέγη

Κάτω από την ίδια στέγη διαμένουν πλέον η Εύα...

«Μαϊμού» ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ έμπαιναν σε σπίτια ηλικιωμένων δήθεν για βλάβες και...

Στα δίχτυα των αστυνομικών Αρχών πιάστηκε αδίστακτη συμμορία τα...

Άρχισαν τα όργανα στη Μύκονο με κατεδαφίσεις και τιμές για… λιποθυμίες

Για τα μάτια του κόσμου μπήκαν… μπουλντόζες την πρώτη...

Η εκδικητική πορνογραφία κάνει θραύση στην Ελλάδα

Αυξάνονται καθημερινά τα θύματα του ιού που μέσα από το διαδίκτυο «ξεκλειδώνει» τις webcam

«Για να σ’ εκδικηθώ σου σκίζω τις φωτογραφίες» τραγουδούσαν πριν από μερικά χρόνια όλοι οι φρεσκοχωρισμένοι για τους πρώην τους που τους ράγισαν την καρδιά! Σήμερα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ίντερνετ, όλο και λιγότεροι αρκούνται σε ένα απλό… σκίσιμο των προσωπικών τους στιγμών, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί. Αντιθέτως, έχουν πληθύνει τα περιστατικά εκβίασης στα social media, με θύματα κυρίως γυναίκες ή ανήλικους που μέσα σε μία στιγμή είδαν δημοσιευμένες τις ερωτικές τους περιπτύξεις με τους πρώην συντρόφους τους! Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ένα τέτοιο περιστατικό, με τον μηχανικό της ΔΕΗ που εκβίαζε την ηθοποιό Ε.Γ. ότι θα «ανέβαζε» στο ίντερνετ το sex tape που είχε βιντεοσκοπήσει με τον σύντροφό της, αν δεν συναινούσε να έχουν ερωτική επαφή.

«Revenge porn»

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του διαδικτυακού εκβιασμού ανάμεσα σε πρώην συντρόφους ή άγνωστα μεταξύ τους άτομα στο διαδίκτυο, που ενδεχομένως «μοιράστηκαν» λίγες στιγμές ερωτικής έξαψης, έχει λάβει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις ώστε να αποκτήσει και όνομα: Το «revenge porn» (ή πορνογραφία εκδίκησης), σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, είναι η τελευταία «μόδα», που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

«Πορνογραφία εκδίκησης έχουμε όταν προσωπικές μας στιγμές δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο με διάφορες μορφές. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: στην πρώτη περίπτωση οι δράστες ανεβάζουν τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στο ίντερνετ, στο facebook ή σε διάφορες ιστοσελίδες για να εκδικηθούν το θύμα, ενώ στη δεύτερη επικοινωνούν μαζί του και το απειλούν ότι θα δημοσιοποιήσουν το υλικό, αν δεν τους δώσει χρήματα ή περισσότερες φωτογραφίες ή ακόμη και αν δεν ενδώσει σε μια ερωτική συνεύρεση με άλλα άτομα» λέει στην «Espresso» o κ. Κορμάς, συμπληρώνοντας ότι έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες οι επιτήδειοι βιντεοσκοπούσαν κρυφά τα θύματά τους, συνομιλώντας μαζί τους σε chatrooms ή σε κοινωνικά δίκτυα:

«Υπάρχει ένας ιός που με το άνοιγμα ενός αρχείου ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούμε μπορεί να έχει πρόσβαση στη web κάμερα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ακούσια καταγραφή των προσωπικών μας στιγμών!» To φαινόμενο του revenge porn, όπως σημειώνει αμέσως μετά, είναι πολύ συνηθισμένο στους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου: «Αυτό συμβαίνει λόγω του ψηφιακού αναλφαβητισμού που υπάρχει και συνήθως τα παιδιά προτιμούν να ενδώσουν στον εκβιασμό από το να το πουν στους δικούς τους» λέει ο κ. Κορμάς, συμβουλεύοντας τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να προσπαθούν διαρκώς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους. Οπως σημειώνει, για πάρα πολλούς εφήβους η πρακτική της «πορνογραφικής εκδίκησης» έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην έγινε έστω και μία καταγγελία στη Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ σχετικά με διαδικτυακό εκβιασμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πορνογραφία εκδίκησης.

Οπως καταλήγει ο κ. Κορμάς, από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσει, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των γονιών πάνω σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια του διαδικτύου.

«Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα πρέπει απλώς να έλθουν σε συνεννόηση με το σχολείο των παιδιών τους, ενώ τα μαθήματα περιλαμβάνουν είκοσι ώρες μαθημάτων με ειδικούς ψυχολόγους» υπογραμμίζει.

Τι προβλέπει ο νόμος για τους δράστες

Ο εκβιασμός μέσω του διαδικτύου είναι σχετικά νέο φαινόμενο, γι’ αυτό -προς το παρόν- δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να περικλείει το συγκεκριμένο αδίκημα. Ομως, οι παραβάτες τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, θα πει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης.

«Ο Ποινικός Κώδικας δεν προβλέπει απευθείας άρθρα για τις παραβάσεις των συμπεριφορών που γίνονται μέσω των social media. Οσοι έχουν τέτοιου είδους εγκληματική συμπεριφορά τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις του Π.Κ., όπως είναι το άρθρο 333 για την απειλή και σε βαρύτερη μορφή, αν υφίσταται απειλή περιουσιακού οφέλους, το άρθρο 385 για την εκβίαση» μας λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη, οι ποινές που επισύρει ο νόμος γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα είναι πλημμεληματικές, αλλά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δέκα χρόνια, όταν η πράξη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα (άρθρο 385): «Είναι πολύ νεοπαγές ακόμη το έγκλημα, γι’ αυτό ο Ποινικός Κώδικας δεν έχει εκσυγχρονιστεί απόλυτα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι δράστες δεν μένουν ατιμώρητοι. Εκτός από την ποινική καταστολή του εγκλήματος, ο θιγόμενος μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση με βάση τις διατάξεις για την προσβολή προσωπικότητας». Για να φτάσει να λάβει όμως χρηματική ή ηθική ικανοποίηση το θύμα, θα πρέπει πρωτίστως η υπόθεση να φτάσει στα δικαστήρια. Αυτό δεν γίνεται πάντα, τονίζει ο κ. Σιδέρης, ο οποίος συμπληρώνει: «Ενα πολύ μικρό ποσοστό υποθέσεων καταλήγει στα δικαστήρια, καθώς συνήθως οι δύο πλευρές φτάνουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επίσης, από φόβο μήπως στιγματιστούν κοινωνικά, πολλοί ενδίδουν στον εκβιασμό και δεν μαθαίνουμε ποτέ τι έγινε».

Ο κουμπάρος, ο εραστής, το… τρίο και άλλες ιστορίες

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις «ροζ» εκβιασμών που αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στα social media, και μάλιστα κάποιες από αυτές έφτασαν να γίνουν ακόμα και είδηση. Εξοργισμένοι άντρες ή γυναίκες που τους χώρισαν οι σύντροφοί τους και αποφάσισαν να τους εκδικηθούν, βγάζουν στη φόρα καυτά βίντεο ή φωτογραφίες με άσεμνες πόζες.

Εφήμεροι «εραστές του διαδικτύου» που ενέδωσαν στον εκβιασμό για να μην αποκαλυφθεί η απιστία στους συζύγους τους και γυναίκες που ανακάλυψαν με τρόμο ότι οι πρώην τους τούς έφτιαξαν ψεύτικο προφίλ στο facebook, παρουσιάζοντάς τες σε αυστηρώς ακατάλληλες πόζες με άγνωστους άντρες. Απ’ όλα έχει ο «μπαξές» του ίντερνετ…. Η «Espresso» παρουσιάζει άγνωστες, αλλά και γνωστές ιστορίες εκβιασμών με έντονη «ροζ» απόχρωση:

Το κάποτε αγαπημένο ζευγάρι (κάτοικοι βορείων προαστίων) ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Ολα ήταν έτοιμα, όμως προτού ανέβει τα σκαλιά του δημαρχείου, ο γάμος λίγο έλειψε να «σχολάσει». Αιτία; Η κρυφή επικοινωνία της νύφης με τον κουμπάρο. Οι δυο τους αντάλλασσαν «καυτά» ερωτικά μηνύματα στο facebook, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο «ξαναμμένος» άντρας να αρχίσει να εκβιάζει την κουμπάρα του ότι θα αποκάλυπτε τα πάντα στον μέλλοντα σύζυγό της, εάν δεν συναινούσε να συνευρεθεί μαζί του. Τελικά, η νύφη παραδέχθηκε το λάθος της στον γαμπρό και ο γάμος έγινε, με άλλον όμως κουμπάρο! Σύμφωνα, πάντως, με το αντίγραφο του διαζυγίου που έχει στη διάθεσή της η «Espresso», ο γάμος δεν έμελλε να στεριώσει, αφού λίγο καιρό αργότερα το ζευγάρι έριξε «τίτλους τέλους» στη σχέση του, χαρακτηρίζοντας «αφόρητη» την έγγαμη συμβίωση.

Η φαντασίωση 

Η νεαρή γυναίκα από τον Μαραθώνα είχε μία φαντασίωση: να κοιμηθεί με δύο άντρες. Λίγο καιρό αργότερα η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα, όμως δεν φανταζόταν όσα θα ακολουθούσαν. Οι δύο παρτενέρ της γυναίκας, που φαίνεται πως ήθελε να μοιάσει στην ηρωίδα του βιβλίου «Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι», ζήτησαν να επαναληφθεί το «τρίο», αλλιώς απειλούσαν ότι θα διέρρεαν βίντεο με τις ερωτικές τους περιπτύξεις. Εκείνη αρνήθηκε και το παράνομο υλικό ανέβηκε στο διαδίκτυο. Ντροπιασμένη η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για βιασμό και οι δύο άντρες προφυλακίστηκαν, όμως τελικά δικάστηκαν μόνο για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Οι περισσότεροι δικηγόροι έχουν να θυμηθούν από μια ιστορία απιστίας με φόντο το διαδίκτυο και «πρωταγωνιστές» έναν άντρα και μια γυναίκα που διατηρούν παράνομη σχέση. Σύμφωνα με γνωστό δικηγόρο των Αθηνών, τέτοια είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού που βιντεοσκοπούσε τις προσωπικές του στιγμές. Η γυναίκα, η οποία είναι παντρεμένη, ζήτησε από τον εραστή της να χωρίσουν και εκείνος άρχισε να την απειλεί ότι θα διέρρεε τις ερωτικές τους στιγμές στο διαδίκτυο. Τελικά, το υλικό «ανέβηκε» και η γυναίκα χώρισε τόσο από τον σύζυγό της όσο και από τον παράνομο εραστή.

Δεκάδες είναι ο περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πριν από λίγες μέρες μια γυναίκα στην Ξάνθη έπεσε θύμα του πρώην συντρόφου της, ο οποίος για να τη ρεζιλέψει, απέσπασε τον κωδικό της, έφτιαξε ψεύτικο προφίλ και το γέμισε με πλαστό φωτογραφικό υλικό, στο οποίο το θύμα εμφανιζόταν σε σκηνές ερωτικών περιπτύξεων με διάφορους άντρες.

Στις Σέρρες, πάλι, ένας 33χρονος και δύο 34χρονες εκβίαζαν έναν 53χρονο ότι θα αναρτήσουν προσωπικές του φωτογραφίες στο facebook, καταφέρνοντας έτσι να του αποσπάσουν 500 ευρώ. Συνηθισμένη πρακτική είναι, επίσης, οι εγκαταλειμμένοι εραστές να αναρτούν βίντεο -κυρίως ερασιτεχνικά- σε ιστοσελίδες πορνό.

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τους τσακώσαμε στο λιμάνι της Αίγινας να περπατούν χεράκι χεράκι

Είναι από τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια της σόουμπιζ!Ο ηθοποιός...

Νέος έρωτας! Τρελά ερωτευμένος 62χρονος πρωταγωνιστής με 43χρονη συνάδελφό του

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά και αυτό το γνωρίζει...

Παντρεύτηκαν και δεν το πήρε είδηση κανείς – Το ζευγάρι πόσταρε φωτογραφίες στο instagram

Πολλοί γάμοι της σόουμπιζ έγιναν το Σαββατοκύριακο.Ανάμεσά τους ο...

Η Νία Βαρντάλος σπάει τη σιωπή της για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη

Η Νία Βαρντάλος, έσπασε την σιωπή της για την...

Στο νοσοκομείο ο Νίκος Μουτσινάς – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του;

Ο Νίκος Μουτσινάς νοσηλεύεται στο «Υγεία» από τη Δευτέρα...

Έγινε 39 η γνωστή ηθοποιός και πήγε στη Γλυφάδα με τον αγαπημένο της να τα γιορτάσει

Τα 39α της γενέθλια γιόρτασε γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός και...

Νίκος Ξανθόπουλος: Το μυστικό που αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό του και συγκινεί

«Πετραδάκι, πετραδάκι» δημιούργησε ο Νίκος Ξανθόπουλος τον μύθο του,...