Μηχανική «ζωή» για την καρδιά

Σημαντική λύση για διατήρηση οργάνων προς μεταμοσχεύση

Μια πρωτοποριακή συσκευή που διατηρεί ζωντανά σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, αλλά έξω από αυτό, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η συσκευή ονομάζεται «Organ Care System» και αποτελεί τη μοναδική φορητή συσκευή αιμάτωσης πνευμόνων και καρδιάς, η οποία προσφέρει έτσι μια σημαντική λύση για τη διατήρηση των οργάνων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές που την ανέπτυξαν, η συσκευή διατηρεί την καρδιά ζωντανή από τη στιγμή της αφαίρεσής της από το σώμα του δότη έως και τη στιγμή που μεταμοσχεύεται στο σώμα του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο επεκτείνεται η διάρκεια ζωής των μοσχευμάτων έξω από το σώμα, αλλά επιπλέον οι γιατροί είναι σε θέση να εκτιμήσουν καλύτερα αν κάθε όργανο είναι όντως κατάλληλο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον ασθενή.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία αυτή αυξάνει τον χρόνο ζωής των μοσχευμάτων τουλάχιστον κατά οκτώ ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι τα όργανα μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα. Σήμερα τα μοσχεύματα διατηρούνται σε ειδικά «κουτιά» με πάγο, ώστε να προστατεύονται από τη φθορά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι χειρουργοί του νοσοκομείου Χέρφινλτ έχουν πραγματοποιήσει 25 μεταμοσχεύσεις καρδιάς με τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, καθώς έως πρότινος αναγκάζονταν να απορρίψουν πολλά από τα μοσχεύματα, ακριβώς επειδή δεν άντεχαν μέχρι να φτάσουν στα χέρια τους.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η νέα συσκευή, η οποία υπάρχει ήδη σε Ευρώπη και Αυστραλία, επιτρέπει στους χειρουργούς να αποφύγουν τα λάθη που γίνονται σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το μόσχευμα, όταν αυτό δεν βρίσκεται στις κατάλληλες συνθήκες. Σε μια τέτοια περίπτωση το όργανο μπορεί να κριθεί κατάλληλο χωρίς να είναι, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ