Ρομποτικός «κλώνος» με νοημοσύνη

Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα CEO στις ΗΠΑ Μάρτιν Ρόθμπλατ ανέπτυξε το Bina48 που απαντά σε ερωτήσεις μιμούμενο έναν πραγματικό άνθρωπο

Τι θα λέγατε αν για ψώνια στον μανάβη ή στις συσκέψεις τις οποίες βαριέστε, πήγαινε στη θέση σας ο ρομποτικός κλώνος σας, ο οποίος μάλιστα θα κρατούσε ζωντανή την ανάμνησή σας ακόμη και μετά τον θάνατό σας; Αυτό μπορεί να γίνει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, σύμφωνα τουλάχιστον με την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα CEO στις ΗΠΑ, τη Μάρτιν Ρόθμπλατ, η οποία παρουσίασε λεπτομερώς το όραμά της για το μέλλον στο συνέδριο SXSW Interactive.

Η ιδρύτρια του δορυφορικού ραδιοφώνου Sirius και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των διαφυλικών πιστεύει ότι μια μέρα η τεχνολογία θα εξασφαλίσει στους ανθρώπους την αιώνια ζωή. Μάλιστα έχει κάνει πολλές από τις θεωρίες της ήδη πράξη, δημιουργώντας -για παράδειγμα- ένα ρομποτικό αντίγραφο της εδώ και πολλά χρόνια συζύγου της Μπίνα Ασπεν. Το Bina48, όπως ονομάζεται το ρομπότ, μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις μιμούμενο τον τρόπο της πραγματικής Μπίνα.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ήταν τα βασικά και μάλλον αμφιλεγόμενα θέματα του συνεδρίου, αφού προκάλεσαν και διαδηλώσεις έξω από τον συνεδριακό χώρο από ανθρώπους που ζητούσαν την προστασία της ανθρωπότητας από τον κίνδυνο υποταγής στα έξυπνα ρομπότ. Η ανοιχτόμυαλη επιχειρηματίας, θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, εξήγησε ότι δεν χρειάζεται ρομπότ και άνθρωποι να βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα και τάχθηκε υπέρ της «συγχώνευσης» των δύο ειδών.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει, σύμφωνα με το όραμά της, ότι στο μέλλον τα ρομπότ θα έχουν συνταγματικά δικαιώματα, ακόμη και ειδικούς ψυχιάτρους που θα τα βοηθούν να ξεπερνούν το στρες της ταυτότητάς τους. «Είμαστε το είδος που προχωράει όλο και πιο μακριά. Δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένο όριο για την ανθρώπινη συνείδηση» τόνισε η Ρόθμπλατ, η οποία πριν από δύο δεκαετίες ίδρυσε τη United Therapeutics, εταιρία που εστιάζει στις νέες τεχνολογίες για την αναγέννηση οργάνων, προκειμένου να σώσει τη ζωή της κόρης της που έπασχε από μια σπάνια πνευμονολογική νόσο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ