Ενα φλιτζάνι espresso από… άλλον πλανήτη!

Η νέα καφετιέρα της Lavazza προορίζεται για τους αστροναύτες τους σταθμού ISS!

Espresso… από άλλο πλανήτη παρασκευάζει κυριολεκτικά η καινούργια καφετιέρα της ιταλικής εταιρίας Lavazza. Η ISSpresso πήρε το όνομά της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς προορίζεται για αποκλειστική χρήση σε εκείνον. Στόχος των δημιουργών της ήταν να δώσουν την ευκαιρία στους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού -και ιδιαίτερα στην Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι- να νιώσουν λίγο σαν στο σπίτι τους, ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα του στιγμιαίου καφέ.

Η πειραματική μηχανή του espresso (σχεδιάστηκε από τη Lavazza σε συνεργασία με την εταιρία μηχανικής Argotec και την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία) ξεκίνησε τη Δευτέρα το ταξίδι της προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το «SpaceX», το οποίο μεταφέρει εκτός από αυτή 1,8 τόνους φαγητού, ερευνητικού και άλλου εξοπλισμού.

Πρωτοποριακή

Είναι η πρώτη καφετιέρα ικανή να λειτουργήσει στις συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν εκεί. Χρησιμοποιεί το κλασικό σύστημα κάψουλας, ωστόσο οι πλαστικές σωληνώσεις που χρησιμοποιούνται στις συμβατικές καφετιέρες έχουν αντικατασταθεί με μεταλλικούς σωλήνες σχεδιασμένους ώστε να αντέξουν πίεση μεγαλύτερη των 400 bar. Ο καφές χύνεται σε μια πλαστική θήκη που μοιάζει με φλασκί και εφαρμόζει ακριβώς στην έξοδο, για να αποφεύγονται οι διαρροές. Οι αστροναύτες θα πίνουν τον καφέ τους απευθείας μέσα από αυτή, με καλαμάκι.

Το βάρος της ISSpresso ξεπερνά κατά πολύ αυτό των συμβατικών μηχανών espresso, αγγίζοντας τα 20 κιλά, εξαιτίας των ενισχυμένων υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ