Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Σεισμός αντιδράσεων για το «Αξιον Εστί» του Sakis

Η αιχμηρή επιστολή του Μίκη και οι σκληρές διαδικτυακές αντιδράσεις των καλλιτεχνών για τη συναυλία στη Ν. Σμύρνη

Ειρωνικά σχόλια και έντονες αντιδράσεις σπουδαίων καλλιτεχνών αλλά και απλού κόσμου προκάλεσε η πρόσκληση του Δήμου Νέας Σμύρνης και του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη στον Σάκη Ρουβά να ερμηνεύσει το «Αξιον Εστί» -και να… τολμήσει να συγκριθεί με τον κορυφαίο Γρηγόρη Μπιθικώτση- στη συναυλία της 2ης Μαΐου προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Ο ντόρος στο διαδίκτυο δεν λέει να κοπάσει, γι’ αυτό και ο κορυφαίος 90χρονος Ελληνας μουσικοσυνθέτης με μια αιχμηρή επιστολή μιλάει ανοιχτά και αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο. «Οχι, δεν ήταν δική μου απόφαση η επιλογή του κ. Ρουβά, όπως αναληθώς βλέπω να αναγράφεται σε διάφορες ιστοσελίδες. Την πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, ως τετελεσμένο γεγονός, από τον μαέστρο κ. Ορφανίδη» τόνισε στην ανακοίνωσή του ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σάκης Ρουβάς βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα μέσα σε λίγους μήνες, διχάζοντας και πάλι τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Η βράβευσή του τον περασμένο Δεκέμβριο για την ερμηνεία του στις «Βάκχες» στην τελετή απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τη Χρυσούλα Διαβάτη να αρνείται να παραλάβει τη διάκρισή της λέγοντας:
3t6w2564we567ew5«Πρέπει να έρθει η αστυνομία του θεάτρου να τακτοποιήσει λίγο τα θέματα, γιατί τα βραβεία πάνε σε stars, ηθοποιούς και μοντέλα».

Ωστόσο ο Μίκης Θεοδωράκης εμμέσως φαίνεται να υπερασπίζεται τον νεαρό τραγουδιστή βάζοντας στο στόχαστρό του τον κόσμο που σήμερα αντιδρά και στα χρόνια της χούντας ή στις κομματικές απαγορεύσεις ήταν άφαντος.

«Ποια ήταν η αντίδραση των “φίλων της μουσικής μου” σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Απολύτως καμία! Ούτε ένας Ελληνας δεν θεώρησε χρέος του να υπερασπίσει το έργο μου σε όλες αυτές τις απαγορεύσεις και αποκλεισμούς! Και ξαφνικά βλέπω τώρα να γεμίζει το ίντερνετ και ο Τύπος από δεκάδες δημοσιεύματα “υπερασπιστών του έργου μου”, που ζητούν να προστεθώ κι εγώ ο ίδιος στον μακρύ κατάλογο αυτών που κατά καιρούς το απαγόρευσαν, διότι, λένε, ο συγκεκριμένος ερμηνευτής ανήκει στην “υποκουλτούρα”, απαιτώντας από εμένα να απαγορεύσω τη συμμετοχή του;» αναρωτήθηκε για να καταλήξει: «Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Επίσης να πω ότι θεωρώ τη χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση».

Το διαδίκτυο πάντως συνεχίζει και «σείεται» από τις σκληρές δηλώσεις καλλιτεχνών. Ο Παντελής Θαλασσινός σχολίασε με ειρωνεία το γεγονός γράφοντας στο facebook: «Μη παρακαλώωω σας μηηη…», ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος ευχήθηκε στον Σάκη Ρουβά «καλή επιτυχία» με τον δικό του τρόπο.

«Στο παρελθόν έχω παρεξηγηθεί, αλλά θεωρώ ότι η μουσική δεν είναι μία και ενιαία με καλά και κακά πράγματα. Θεωρώ ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Ο Ρουβάς είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης ενός χώρου που δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας χώρο, επομένως δεν μπορεί να είναι πειστικός, όσο καλός τραγουδιστής και να είναι. Αν όμως μας διαψεύσει, καλώς να ορίσει» έγραψε ο δημιουργός.

Σύγκριση

«Δεν θα σταθώ στη μνημειώδη πρώτη παρουσίαση του “Αξιον Εστί” με ερμηνευτή τον πατέρα μου τον Γρηγόρη, γιατί έτσι κι αλλιώς ήταν, είναι και θα είναι χαραγμένη βαθιά στο DNA των Ελλήνων και οποιαδήποτε σύγκριση θα ήταν τουλάχιστον ανούσια. Στην Ελλάδα του 2015 ζούμε, δημοκρατία έχουμε (υποτίθεται) και ο καθένας είναι ελεύθερος πλέον να δοκιμάζει και να πειραματίζεται» επισήμανε σε ανάρτηση του Γρηγόρης Μπιθικώτσης τζούνιορ.

Σε διαδικτυακή σελίδα αφιερωμένη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη δημοσιεύονται οξύτατες αντιδράσεις. «Ο κ. Ρουβάς δεν δικαιούται να τραγουδήσει το “ξιον Εστί”. Η συναυλία θα πρέπει να ακυρωθεί. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη δεν ανήκει στο σταρ σύστεμ. Κανένας μας στη συναυλία του Δήμου Νέας Σμύρνης».

«Είναι μια μουσική πρόκληση»

Ο Σάκης Ρουβάς δήλωσε για τη συμμετοχή του στη συναυλία: «Με προσκάλεσαν να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη. Η συμμετοχή μου είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα, ένας σταθμός για τη μουσική μου πορεία, μια μουσική πρόκληση που με συνεπαίρνει και με εξελίσσει».

Δήμητρα Δάρδα 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...