Με «βραχιολάκι» 250!

Από τις 11 Μαΐου 2015 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης…

Από τις 11 Μαΐου 2015 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, το επονομαζόμενο «βραχιολάκι», το οποίο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 250 κρατουμένους σωφρονιστικών καταστημάτων. Ωστόσο ο ισοβίτης τρομοκράτης Σάββας Ξηρός έχει αντιρρήσεις για την αποφυλάκισή του, καθώς όπως υποστηρίζει ο συνήγορος του Σπύρος Φυτράκης, η χρήση του «βραχιολιού» και η ακτινοβολία που εκπέμπει ενδέχεται να επιδεινώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διευκρίνισε πως δεν έχει πληροφορηθεί επίσημα για την άρνηση του Σάββα Ξηρού και ξεκαθάρισε πως «αν κάποιος δεν δεχθεί το “βραχιολάκι”, δεν θα προχωρήσει η αλλαγή του τρόπου έκτισης σε κατ’ οίκον περιορισμό».

Ξεχωριστή διάταξη

Ωστόσο η περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν εντάσσεται στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αποτελεί ξεχωριστή διάταξη για κρατουμένους με αναπηρία άνω του 80%, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την υφ’ όρων απόλυση κρατουμένων.

Το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας και σε συνολικά 100 υπόδικους με εκκρεμείς υποθέσεις στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, 50 κρατουμένους στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, 50 στο κατάστημα κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υπόδικους του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Ως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να έχουν εκδοθεί τα σχετικά βουλεύματα.

Το «βραχιολάκι» θα τοποθετείται στο πόδι του επιτηρούμενου πάνω από τον αστράγαλο ή στο χέρι, αν συντρέχουν λόγοι υγείας. Η τοποθέτηση και η παρακολούθηση της λειτουργίας του αποτελεί ευθύνη της εταιρίας G4S, που έχει αναλάβει την προμήθεια και οφείλει να ενημερώνει τις Αρχές σε περίπτωση παραβίασης. Αν η συσκευή δεν εκπέμπει σήμα για περισσότερα από πέντε λεπτά, θα σημαίνει συναγερμός. Αν στην προσπάθεια επικοινωνίας ο επιτηρούμενος δεν απαντήσει, θα ενημερώνονται η Αστυνομία και η αρμόδια τριμελής επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ