«Σας περνάμε απέναντι με ασφάλεια»

Οι δουλέμποροι έβγαλαν ακόμη και διαφήμιση μέσω του facebook, που απευθύνεται σε λαθρομετανάστες που θέλουν να βρεθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα

«Ανετη» και «αξιόπιστη» μεταφορά στην Ευρώπη αντί 920 ευρώ το «κεφάλι» υπόσχονται δουλέμποροι μέσω facebook σε απελπισμένους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην αντίπερα όχθη της Μεσογείου. Σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times», στο εν λόγω σάιτ κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός σελίδων γραμμένων στα αραβικά, οι οποίες υπόσχονται «πέρασμα» στην Ευρώπη είτε από Λιβύη προς Ιταλία είτε από Τουρκία προς Ελλάδα.

Στις σελίδες αυτές όχι μόνο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στους χιλιάδες νεκρούς των τελευταίων ημερών στη Μεσόγειο, αλλά δίνεται η υπόσχεση ενός άνετου και αξιόπιστου ταξιδιού λίγων ωρών. Σε ένα κλειστό γκρουπ με συμβουλές προς μελλοντικούς λαθρομετανάστες, Σύρος με έδρα την Τουρκία, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Αμπού Μοάζ, διαφημίζει περάσματα με φουσκωτό στην Ελλάδα διάρκειας μιάμισης ώρας και κόστους 873 ευρώ ανά άτομο. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω των εφαρμογών Whatsapp ή Viber στους αριθμούς που δίνονται στη σελίδα του. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του δημοσιογράφος των «Financial Times» ο Μοάζ είπε ότι ήταν ναύτης, αλλά τελευταία δεν είχε πολλή δουλειά. Οπως αποκάλυψε, το σκάφος που χρησιμοποιεί είναι Zodiac με «πάτωμα από υαλονήματα», ιδιοκτησίας μιας ομάδας Τούρκων και Σύρων και πως οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται από μια περιοχή μεταξύ Αλικαρνασσού και Σμύρνης. «Πρόκειται για λαθρεμπόριο ανθρώπων, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» είπε χωρίς περιστροφές, αλλά επέμεινε ότι σε αντίθεση με άλλους δουλεμπόρους, εκείνος συνοδεύει τους πρόσφυγες προκειμένου να διασφαλίσει ότι έφτασαν στον προορισμό τους.

«Αλλοι τους δείχνουν πώς να βάζουν μπρος τη μηχανή, με αποτέλεσμα να χάνουν τον προσανατολισμό τους ή να ξεμένουν από καύσιμα» λέει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν δέχεται γυναικόπαιδα, σε αντίθεση με άλλους. Μία ακόμη σελίδα στο facebook, με την ονομασία «Migration from Libya to Italy» (μετανάστευση από τη Λιβύη στην Ιταλία), υπόσχεται επίσης άνετη και αξιόπιστη εξυπηρέτηση για όλους και έχει ήδη 4.200 likes.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ