Η ρύπανση γερνάει τον εγκέφαλο!

Επιστημονική έρευνα δείχνει τις βλαβερές συνέπειές της

Πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, με ελληνική μάλιστα συμμετοχή.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του ιατρικού κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, με τη συμμετοχή του καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει και να συρρικνώσει ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για εκδήλωση πρόωρων συμπτωμάτων άνοιας αλλά και «σιωπηλών» εγκεφαλικών.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ελίσα Γουίλκερ, μελέτησαν 943 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που ήταν σχετικά υγιείς και χωρίς άνοια, υποβάλλοντάς τους σε μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου και συσχετίζοντας την κατάσταση του εγκεφάλου του καθενός με το επίπεδο της ρύπανσης του αέρα στην περιοχή όπου ζούσε. Οπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερη ήταν η περιβαλλοντική επιβάρυνση τόσο μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση στη δομή του εγκεφάλου.

Τα μικροσωματίδια

Συγκεκριμένα, μια αύξηση των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5, δηλαδή όσων έχουν διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα, της τάξης των 2 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σχετιζόταν με σμίκρυνση του όγκου του εγκεφάλου κατά 0,32%, που ισοδυναμεί με ένα έτος γήρανσης, καθώς και με 46% αύξηση του κινδύνου για «σιωπηλά» ισχαιμικά μικροεγκεφαλικά επεισόδια. Οπως είπαν οι ερευνητές, η ρύπανση ουσιαστικά «γερνάει» πρόωρα και ατροφεί τον εγκέφαλο, ιδίως των ηλικιωμένων, ακόμη και εκείνων που είναι γενικά υγιείς, προκαλώντας νευρολογικές διαταραχές, χειρότερες νοητικές επιδόσεις, πρόωρη άνοια και διάφορες ακόμη παθήσεις.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελούν μία από τις πιο συνήθεις και επικίνδυνες μορφές ρύπανσης του αέρα στις πόλεις. Προέρχονται από την καύση ξύλων και άνθρακα, τις εξατμίσεις των οχημάτων, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σωματιδιακή ρύπανση είναι υπαίτια για διάφορες παθήσεις, καθώς τα σωματίδια εισχωρούν στους πνεύμονες, ενώ προκαλούν επίσης χρόνια φλεγμονή και στένωση στις αρτηρίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ