Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

«Ηταν 800 φόρες πιο ισχυρός από τον σεισμό της Αθήνας»!

Τι λένε οι Ελληνες επιστήμονες για το φονικό χτύπημα στο Νεπάλ, το «ντόμινο» και γιατί περιμένουν και στη χώρα μας μεγάλη δόνηση

23f4qtgw35egtr 7Ο ισχυρότατος σεισμός του Νεπάλ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα και να προκαλέσει σεισμικό «ντόμινο», το οποίο ωστόσο δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εκτίμηση των Ελλήνων σεισμολόγων αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της φονικής δόνησης του περασμένου Σαββάτου, για την οποία αναφέρουν ότι ήταν εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από τους ισχυρότερους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνοι της Πάρνηθας και της Κεφαλλονιάς!

Τη σεισμική δραστηριότητα στο Νεπάλ παρακολουθούν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, καθώς τα 7,8 Ρίχτερ ήταν μια δόνηση που απελευθέρωσε τεράστια ποσά ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό της Κεφαλλονιάς, ενώ ο κ. Παπαζάχος τον χαρακτήρισε 800 φορές ισχυρότερο από εκείνον που συγκλόνισε την Αθήνα του 1999.

Για έναν «παγκόσμιας διάστασης σεισμό, που έκανε όλη τη Γη να πάλλεται σαν καμπάνα» έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης (φωτό αριστερά κάτω). Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας επισήμανε ότι το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου μπορεί να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα, τα οποία με τη σειρά τους να ενεργοποιήσουν κι άλλα ρήγματα.

23f4qtgw35egtr 2Στο ερώτημα κατά πόσο αυτό αφορά τη χώρα μας, ο κ. Τσελέντης απάντησε το φαινόμενο «ντόμινο» μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά όχι την Ελλάδα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στη χώρα μας «υπάρχουν σεισμικά κενά» που θα δώσουν μεγάλο σεισμό κοντά σε αστικά κέντρα, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα συμβεί αυτό.

Για την πυροδότηση ενός σεισμικού «ντόμινο», το οποίο όμως «δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» μίλησε και ο κ. Λέκκας, ενώ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος  (φωτό αριστερά πάνω) δήλωσε ότι «το Νεπάλ είναι πάρα πολύ μακριά για να μπορεί να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας». Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Θανάσης Γκανάς, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει τη δική της σεισμικότητα και ο σεισμός του Σαββάτου δεν αναμένεται να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα».

23f4qtgw35egtr 6Η 25χρονη Κρητικοπούλα που έζησε την κόλαση των 7,8 Ρίχτερ 

Πιθανότατα σήμερα θα επιστρέψει στο σπίτι της στη Σητεία Λασιθίου η νεαρή δασκάλα ξένων γλωσσών, η οποία γλίτωσε από τον εφιάλτη των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ! Η Κλειώ Ρουσομουστακάκη (φωτό) ταξίδεψε με τη μεγαλύτερη αδερφή της και την παρέα τους στην ασιατική χώρα για διακοπές πριν από περίπου 15 μέρες και βρέθηκε σε ένα μικρό ορεινό χωριό. Η 25χρονη γοητεύτηκε από το μέρος και τους ντόπιους, και θέλησε να διδάξει εθελοντικά για λίγες ημέρες την αγγλική γλώσσα στα παιδάκια του χωριού. Η 32χρονη αδερφή της Κατερίνα επέστρεψε στην πατρίδα πριν από μία εβδομάδα, γιατί θα ξεκινούσε δουλειά, αλλά η 25χρονη Κλειώ έμεινε εκεί.

«Τρομοκρατηθήκαμε, όταν μάθαμε για τον φονικό σεισμό και δεν γνωρίζαμε για την τύχη του παιδιού μας. Την επομένη, επειδή ήξερε την αγωνία μας, αναγκάστηκε να περπατήσει δύο ώρες δρόμο για να φτάσει σε μια πόλη όπου υπήρχε ίντερνετ. Ετσι επικοινώνησε μαζί μας μέσω facebook για να μας πει ότι ήταν καλά και να μην ανησυχούμε καθόλου.

»Μας είπε ότι στο χωριό όπου βρισκόταν δεν έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός όσο στις πόλεις. Τη φρίκη και τον πανικό τα ένιωσε όταν πήγε στην πόλη για να βρει διαδίκτυο. “Ούρλιαζε ο κόσμος, ούρλιαζα κι εγώ” μας είπε!» περιγράφει στην «Espresso» η μητέρα της νεαρής, Σοφία Γαλανάκη. Ανακουφισμένη πια που η κόρη της είναι καλά, επικοινώνησε και πάλι μαζί της χθες το απόγευμα μέσω Skype. Οπως της είπε η 25χρονη, έμενε σε ένα ξενοδοχείο σε πόλη κοντά στο Κατμαντού, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από την «ισοπεδωμένη» περιοχή.

«Την Τρίτη (σ.σ.: σήμερα) θα πάει με αυτοκίνητο της πρεσβείας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να αναχωρήσει για Ελλάδα, αν έχει πτήσεις. Είναι καλά στην υγεία της κι αυτό μάς είναι αρκετό. Το μόνο που θέλω είναι να σφίξω το κοριτσάκι μου ξανά στην αγκαλιά μου!» είπε συγκινημένη η μητέρα της 25χρονης.

Εύα Παπαδάτου

23f4qtgw35egtr 4Η ορειβάτισσα γιατρός που σώθηκε από τη χιονοστιβάδα 

Τυχερή μες στην ατυχία της στάθηκε ομάδα ορειβατών στο Εβερεστ που χτυπήθηκε από τη χιονοστιβάδα, καθώς ανάμεσά τους βρισκόταν και μια γιατρός. Η Ελεν Γκάλαντ, καρδιολόγος από τη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρούσε να κατακτήσει την ψηλότερη βουνοκορφή στον κόσμο, όταν ένιωσε τη γη να σείεται κάτω από τα πόδια της. «Ημουν έξω, είδα την τεράστια χιονοστιβάδα, έτρεξα στη σκηνή και ξάπλωσα στο πάτωμα.

»Οταν σταμάτησε η δόνηση, βγήκα έξω και πήγα στη σκηνή των γιατρών» λέει η Γκάλαντ, η οποία έσπευσε να παράσχει βοήθεια στους τραυματίες μαζί με έναν Ινδό γιατρό. «Εργαζόμασταν όλη νύχτα, κάναμε βάρδιες, χορηγούσαμε φάρμακα και ορούς. Από τους εννέα ασθενείς ένας πέθανε, ένας 25χρονος Σέρπα. Η πίεσή του είχε πέσει πολύ, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα» λέει. Εκείνη και οι υπόλοιποι επιζώντες κατάλαβαν ότι οι ζωές τους δεν κινδύνευαν πλέον, όταν άκουσαν τους ήχους των ελικοπτέρων διάσωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκάλαντ κλήθηκε να σώσει ζωές στο Εβερεστ, καθώς βρισκόταν στην περιοχή και τον Αύγουστο του 2014, όταν χιονοστιβάδα είχε σκορπίσει τον θάνατο σε 16 άτομα και είχε τραυματίσει πολλούς περισσότερους.

Δεινή ορειβάτισσα, έχει περάσει πάνω από 10 χρόνια εκπαίδευσης για την αναρρίχησή της στα Ιμαλάια, στη διάρκεια των οποίων κατέκτησε βουνοκορφές σε τέσσερις ηπείρους.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

23f4qtgw35egtr 9Τρόμος για τον «Mr Ferrari» και το κορίτσι του Μποντ

Πολύ μεγάλη τύχη είχε ο Ζαν Τοντ (φωτό), ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ferrari, ο οποίος βρισκόταν στο Νεπάλ για το συνέδριο Asia – Pacific Sport Regional Congress όταν έγινε ο φονικός σεισμός. Βγήκε μεν αλώβητος, ήταν όμως πανικόβλητος. 

Ο πρώην τεχνικός της Ferrari στη Φόρμουλα 1 βρισκόταν στο Κατμαντού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τη Μαλαία ηθοποιό Μισέλ Γιεό. Μαζί τους είχε ταξιδέψει αντιπροσωπία αποτελούμενη από 45 άτομα, προερχόμενα από 15 χώρες.

Ολοι τους είναι καλά. Ο Γάλλος «γκουρού» πίσω από την κατάκτηση πολλών πρωταθλημάτων της Ferrari, καθώς και η σύζυγός του (έγινε διάσημη ως Bond girl στην ταινία  «Tomorrow Never Dies» αλλά και από τους ρόλους της στις ταινίες «Crouching Tiger» και «Hidden Dragon», που προβλήθηκαν το 2000) συγκλονίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζουμε ότι η ανοικοδόμηση του Νεπάλ θα πραγματοποιηθεί γρήγορα» δήλωσε ο Τοντ.

Σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή στην προσπάθεια αρωγής από τον κόσμο του αυτοκινήτου. «Μέσα στις επόμενες μέρες η FIA θα διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου για φιλανθρωπικές δωρεές που θα γίνουν στον λαό του Νεπάλ, καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του από αυτή την καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κάτια Γιαπαλάκη 

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...