Τα «μηνύματα» για έμφραγμα στις γυναίκες

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση, είναι και γυναικεία. Και από αυτό δεν κινδυνεύουν μόνο οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και οι νεότερες. Σε αντίθεση με τους άνδρες, το έμφραγμα στις γυναίκες πολύ συχνά έχει τραγική κατάληξη, αφού οι περισσότερες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα, αρκετά από τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορούν να προειδοποιήσουν μια γυναίκα για την πιθανότητα εμφράγματος, ώστε να λάβει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα μέτρα εκείνα που θα της σώσουν τη ζωή; Ενα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η οποία εμφανίζεται και στους άνδρες. Προκύπτει ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο. Σύμφωνα με έρευνα, το 42% των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα ανέφερε ότι νωρίτερα είχε παρατηρήσει ένα ανεξήγητο λαχάνιασμα.

Ωστόσο η δυσκολία στην αναπνοή στις γυναίκες συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνους στο στήθος. Πόνους όμως παρουσιάζουν και οι γυναίκες. Πόνοι στον αυχένα, στην πλάτη, στο σαγόνι, στα χέρια (περισσότερο στο αριστερό) και στους ώμους είναι συχνό σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες.

Κρύος ιδρώτας

Αλλο ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να τις θορυβήσει είναι ο ξαφνικός κρύος ιδρώτας. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το αν η γυναίκα βρίσκεται στην κλιμακτήριο, η οποία επίσης έχει παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, σε περίπτωση εμφράγματος ενδέχεται το άτομο να νιώσει παράλληλα και έντονη ζαλάδα ή ίλιγγο.

Σε σχετική έρευνα, το 39% των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα ανέφερε πως ένιωσε ζαλάδα που επιδεινωνόταν, ενώ είπε πως εμφάνισε και τάσεις λιποθυμίας. Ενας μεγάλος αριθμός γυναικών ανέφερε επίσης ότι πριν από το έμφραγμα είχε έντονη ναυτία και διαταραγμένο στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζεται η ροή του αίματος στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Στις μισές και πλέον περιπτώσεις γυναικών που υπέστησαν έμφραγμα παρατηρήθηκε έντονη αίσθηση κούρασης.

Αδικαιολόγητη κόπωση και διαταραγμένος ύπνος για μέρες χωρίς προφανή λόγο είναι πιθανές ενδείξεις επικείμενου εμφράγματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ