Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Στοές με πλάκες χρυσού στο βουνό των θησαυρών!

Λίρες και αρχαία που θα μπορούσαν να «σβήσουν» το ελληνικό χρέος. Τι έδειξαν οι μικροκάμερες σε υπόγειους αεραγωγούς

Πλάκες από ατόφιο χρυσάφι, λίρες, αρχαιολογικά κτερίσματα και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς ανά την Ελλάδα, οι οποίοι στοιχειώνουν τα όνειρα των σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς και -το σημαντικότερο- θα μπορούσαν ακόμη και να σβήσουν το χρέος της Ελλάδας ή έστω να «ανακουφίσουν» τη χώρα μας, εφόσον έρχονταν στο φως! Το ελληνικό υπέδαφος φαντάζει με ολόκληρο… θησαυροφυλάκιο γεμάτο πλάκες χρυσού θαμμένες από την αρχαιότητα, την Τουρκοκρατία, τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, όπως λένε αποκλειστικά στην «Espresso» κυνηγοί χαμένων θησαυρών.

4rfwe45yh 2Οι ίδιοι αποκαλύπτουν μάλιστα το μεγάλο μυστικό του όρους Βέρμιο στην Ημαθία, στα έγκατα του οποίου φαίνεται ότι υπάρχουν δεκάδες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών η καθεμία (!), και κουτιά με λίρες από την εποχή του εμφυλίου. Στη… σκιά του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια οι ίδιοι έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν, όπως λένε, ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη του θησαυρού που μένει εδώ και δεκάδες χρόνια καλά κρυμμένος αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος.

Η αξία είναι αμύθητη, αφού υπολογίζεται ότι κάθε κιλό καθαρού χρυσού κοστίζει σήμερα περίπου 40.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι όπως ορίζει η νομοθεσία, σχεδόν η μισή αξία ενός θησαυρού που ανακαλύπτεται, καταλήγει στα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα -σε περίπτωση που εντοπιστούν οι ολόχρυσες πλάκες- το κέρδος για το κράτος να είναι τεράστιο και βέβαια πολύτιμο εν μέσω κρίσης και διαπραγματεύσεων.

«Στο Βέρμιο πιστεύεται ότι υπήρχε ένα από τα πέντε ορυχεία χρυσού από την εποχή του Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα νεότερα χρόνια, σε υπόγειες στοές που είχαν ανακαλύψει και οι Αγγλοι, οι Γερμανοί έλιωναν το χρυσό που μάζευαν από τους Εβραίους και όχι μόνο. Στην περίοδο του εμφυλίου αρκετοί βρήκαν πολλές φορές θησαυρό στο Βέρμιο. Οταν πριν από δύο χρόνια πήραμε άδεια να σκάψουμε για να βρούμε αυτό τον θησαυρό, καταφέραμε να βάλουμε μικροκάμερα σε αεραγωγό στις υπόγειες στοές που υπάρχουν στο βουνό και σε μεγάλο βάθος φωτογραφίσαμε τις πλάκες χρυσού!

4rfwe45yh 4»Από τις γεωλογικές μελέτες που έγιναν υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου τριάντα πλάκες. Κανείς δεν ξέρει πόσες ήταν στην αρχή, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες από την περίοδο του εμφυλίου ότι οι αντάρτες είχαν δώσει εντολή σε ένα ραφείο στη Νάουσα να φτιάξει εκατό βελούδινες θήκες για πλάκες χρυσού».

Ανατίναξαν τις εισόδους

«Κάποιες σίγουρα τις έχουν πάρει, αλλά μετά το τέλος του πολέμου ανατίναξαν τις εισόδους στις στοές του βουνού με σκοπό να θάψουν το μυστικό τους» αποκαλύπτουν στην «Espresso» άνθρωποι που ήταν μεταξύ των κυνηγών του συγκεκριμένου χαμένου θησαυρού.

Οπως ορίζουν οι νόμοι, η άδεια για ανασκαφή δίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι χρυσοθήρες δεν είχαν προλάβει τότε να ολοκληρώσουν την αναζήτησή τους. Νέα προσπάθεια όμως αναμένεται μετά το τέλος του καλοκαιριού, που ίσως τελικά φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα! Αποκαλυπτήρια μεγάλων θησαυρών της χώρας μας με ντοκουμέντα που βγαίνουν πρώτη φόρα στο φως αναμένεται να γίνουν στο 1ο ευρωπαϊκό συνέδριο αναζήτησης θησαυρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας το τριήμερο 29-31 Μαΐου. Το πρωτότυπο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στον χώρο του ξενοδοχείου «Αλέξανδρος» και στη διάρκειά του θα μιλήσουν γνώστες του θέματος, ενώ -σύμφωνα με τους διοργανωτές- θα γίνει αναφορά στους πιο διάσημους θησαυρούς που αναζητούνται τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

«Επιλέξαμε τη Νάουσα, καθώς θεωρείται στους κύκλους των χρυσοθήρων ως η Μέκκα των θησαυρών» λέει ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου Γιώργος Δεληγιαννίδης.

Και προσθέτει: «Η περιοχή αποτελεί κέντρο επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς ακόμη και σήμερα αναζητούνται κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας μας που αποτυπώνονται σε χαμένους θησαυρούς. Είναι άπειρες οι ιστορίες αναζήτησης θησαυρών στον νομό, καθότι εδώ υπάρχει ιστορική καταγραφή από τις μακεδονικές δυναστείες των αρχαίων χρόνων, τα βυζαντινά χρόνια, την Τουρκοκρατία, 4rfwe45yh 3με αποκορύφωμα τη γερμανική κατοχή και την εποχή του εμφυλίου». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αποκαλύψεις που αναμένεται να γίνουν, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας: «Και αυτό διότι θα αποδειχτούν τα εγκλήματα των Γερμανών στον πόλεμο μέσα από την ανεύρεση θησαυρών και κειμηλίων που ληστρικά βρέθηκαν στα χέρια τους και ένα μέρος τους, ευτυχώς, παρέμεινε σιωπηρά θαμμένο στην πατρίδα μας».

Σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους σε συνέδριο στη Νάουσα

Στόχος του 1ου ευρωπαϊκού συνεδρίου αναζήτησης θησαυρών (θα γίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Νάουσα) είναι να αναδειχτεί η σημασία αναζήτησης και εντοπισμού χαμένων θησαυρών, καθώς πολλοί από αυτούς αποτελούν κομμάτια της ελληνικής Ιστορίας.

Στη διάρκεια του συνεδρίου πλήθος χρυσοθήρων αναμένεται να παρουσιάσει τεχνικές αναλύσεις μεθόδων εντοπισμού και χειρισμού των ειδικών μηχανημάτων. Επιπλέον, πρώτη φορά θα τεθεί επί τάπητος η δημιουργία ενός συνεταιριστικού φορέα που θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει γεωλογικές έρευνες για εξορύξεις θησαυρών! Φέρνοντας σε επαφή τους κυνηγούς θησαυρού ο φορέας θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία αναζήτησης θησαυρών, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης.

«Είναι πιο εύκολο να υπάρχει ένας φορέας που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει, για παράδειγμα, το κόστος των εγγυήσεων για μια ανασκαφή, καθώς το ελάχιστο ποσό που απαιτείται είναι 5.000 ευρώ. Πιστεύουμε το συνέδριο να αποτελέσει φορέα πίεσης στην Πολιτεία με σκοπό να γίνει πιο “φιλική” η αναζήτηση θησαυρών από τον πολίτη, καθώς το κράτος θα είχε μεγάλα οφέλη από τον εντοπισμό των εναπομεινάντων θησαυρών.

»Το 50% της αξίας των θησαυρών που εντοπίζονται καταλήγει στα δημόσια ταμεία. Από εκεί μπορούν τα χρήματα να επιστραφούν ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου ανακαλύπτονται θησαυροί» σημειώνει ο κ. Δεληγιαννίδης.

Οι σύγχρονοι Ιντιάνα Τζόουνς συμφωνούν ότι η αγάπη τους για τους κρυμμένους θησαυρούς έχει πολλαπλά οφέλη. Εκτός από την τόνωση των δημόσιων οικονομικών, όπως λένε, από την ανεύρεση των εναπομεινάντων θησαυρών, οι ίδιοι συμβάλλουν στην προστασία των αρχαίων.

Κάθε προσπάθειά τους να ανακαλύψουν κάτι γίνεται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών και σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία, αμέσως παραδίδονται στους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, τόσο το συνέδριο όσο και η ενασχόληση περισσότερων με το κυνήγι χαμένων θησαυρών μπορούν να αποτελέσουν μια πρωτότυπη εναλλακτική μορφή τουρισμού, που θα μπορούσε να τονώσει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, λένε οι διοργανωτές του συνεδρίου.

Νίκος Πιτσιακίδης 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...