Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών αποκάλυψε ότι τη στιγμή της τραγωδίας στα...

Μια νέα σοκαριστική καταγγελία έρχεται στο φως 14 μήνες...

Καλογεροπούλου, Ντενίση και Ψάλτη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη

Οι τρεις γυναίκες της ζωής του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το μακάβριο τηλεφώνημα στον πατέρα του ειδικού φρουρού που θάφτηκε σε μπάζα...

Ο βίαιος θάνατος του ειδικού φρουρού μέσα στα μπάζα...

Στην Ελλάδα η δεύτερη μεταμόσχευση πέους!

Ο καθηγητής Ουρολογίας δρ Αντρε Βαν ντερ Μερβ αναλύει στην «Espresso» την πρωτοποριακή μέθοδο που εφάρμοσε

Πολύ σύντομα και πιθανότατα στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί η επόμενη -δεύτερη παγκοσμίως- μεταμόσχευση ανδρικού γεννητικού οργάνου! Αυτό αποκαλύπτει, μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso», ο καθηγητής Ουρολογίας δρ Αντρε Βαν ντερ Μερβ (Andre van der Merwe), που είναι ο μοναδικός γιατρός στον κόσμο που έχει επιτύχει τέτοιου είδους μεταμόσχευση.

Ειδικότερα, ο ασθενής ήταν ένας 19χρονος Αφρικανός ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό σε τελετή περιτομής. Ο πρωτοπόρος Ολλανδός καθηγητής βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και παρουσίασε πρώτη φορά διεθνώς τη μέθοδό του στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και Αναπαραγωγής. Οπως σημειώνει ο γιατρός, η επόμενη μεταμόσχευση θα γίνει σε έναν ασθενή από τη βόρεια Γαλλία, ο οποίος γεννήθηκε με πέος μεγέθους κλειτορίδας!

*Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η συγκεκριμένη μέθοδος; Για παράδειγμα, σε ασθενείς με προστάτη, διαβητικούς ή σε άνδρες που αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα δυσλειτουργίας, πέραν όσων απέκτησαν πρόβλημα από εξωγενείς παράγοντες;
Η επέμβαση γίνεται μόνο σε άνδρες που για κληρονομικούς λόγους δεν έχουν πέος, αλλά και σε άνδρες που το έχουν χάσει από ακρωτηριασμούς ή από ιατρικά λάθη, όπως ήταν η περίπτωση του Νοτιοαφρικανού που το έχασε έπειτα από περιτομή. Υποψήφιοι δέκτες είναι επίσης οι διαφυλικοί, οι γυναίκες που θέλουν γίνουν άνδρες. Δεν έχει σχέση με τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η μεταμόσχευση δεν γίνεται για να θεραπεύσει τη στύση, αλλά για να δώσει το όργανο που λείπει στον άνδρα.

*Ο δότης της πρώτης επιτυχούς μεταμόσχευσης ανδρικού γεννητικού οργάνου που έγινε ήταν πτωματικός ή έγινε δότης ύστερα από επέμβαση αλλαγής φύλου;
Ο δότης ήταν δωρητής οργάνων που πέθανε σε δυστύχημα και του πήραν όλα τα όργανα για μεταμόσχευση (καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, μάτια κτλ.).

*Μπορεί να γίνει μια τέτοιου είδους μεταμόσχευση για αισθητικούς λόγους σε ασθενείς που απλώς θα ήθελαν μεγαλύτερο ανδρικό μόριο;
Δεν γίνεται για αισθητικούς λόγους ούτε για λόγους μεγέθυνσης. Είναι σαν να λες «να κάνω μεταμόσχευση καρδιάς για να τρέχω πιο γρήγορα». Η επέμβαση είναι πολύπλοκη και στις ενδείξεις της αλλά και στην τεχνική της, όπως και στο γεγονός πως ο άνδρας με το πέος αυτό θα παίρνει ανοσοκατασταλτικά για όλη του τη ζωή.

*Ποια τα προβλήματα μέχρι να φτάσετε στην ολοκλήρωση της μεθόδου και την επιτυχή έκβασή της;
Τα μεγάλα προβλήματα είναι κυρίως πριν από τη μεταμόσχευση και έχουν σχέση με τη βιοηθική και νομική πλευρά. Η τεχνική δυσκολία ξεπεράστηκε με την επιτυχή αυτή έκβαση, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να περιμένουμε ένα χρόνο τουλάχιστον για τον φόβο της απόρριψης.

df54y46utyhΠριν μια δεκαετία η πρώτη (made in Greece) προσπάθεια 

*Πόσο σύντομα αναμένεται η επόμενη μεταμόσχευση ανδρικού γεννητικού οργάνου; Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει μια τέτοια επέμβαση;

Η επόμενη μεταμόσχευση θα γίνει σε ασθενή που γεννήθηκε με πέος μεγέθους κλειτορίδας από τη βόρεια Γαλλία. Η επέμβαση ίσως πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ανδρολόγο δόκτορα Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Ο δρ Κωνσταντινίδης ήταν ο πρώτος γιατρός στον κόσμο που επιχείρησε τη μεταμόσχευση πέους πριν από μία δεκαετία. Ομως τότε δεν είχε ευτυχή κατάληξη λόγω απόρριψης του μοσχεύματος. Υπάρχει συνεργασία με άλλες δύο ομάδες από τα πανεπιστήμια της Δανίας και της Σερβίας, και στόχος είναι να πραγματοποιούνται και στην Αθήνα αυτές οι επεμβάσεις. Οι τεχνικές και χειρουργικές δυσκολίες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η ανεύρεση δοτών.

Τζίνα Αρβανίτη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...