Αμφίπολη: Επιχείρηση αναστήλωσης και συντήρησης

Με την επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αμφίπολης να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με μετρήσεις, κατά 100% ξεκίνησε η επιχείρηση σωτηρίας της -εδώ και μερικούς μήνες- ξεχασμένης Αμφίπολης…

Με την επισκεψιμότητα στο μουσείο της Αμφίπολης να έχει αυξηθεί, σύμφωνα με μετρήσεις, κατά 100% ξεκίνησε η επιχείρηση σωτηρίας της -εδώ και μερικούς μήνες- ξεχασμένης Αμφίπολης. Επειτα από μια ολιγόμηνη περίοδο λήθης «ξαναζωντανεύει». Το ταφικό μνημείο, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως «αν δεν αναστηλωθεί και συντηρηθεί θα ταφεί κάτω από την άμμο», δέχεται και πάλι τις φροντίδες των ειδικών.

Οι εργασίες από την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη (δίχως την παρουσία της, μια και η αρχαιολόγος απουσιάζει στο εξωτερικό όπου σύντομα θα δώσει μια διάλεξη για την Αμφίπολη) ξεκίνησαν πυρετωδώς προκειμένου να διαφυλαχθεί ο θησαυρός της περιοχής. Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται από νωρίς στο μνημείο «φροντίζοντας» τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στόχος όλων, τόσο των τοπικών Αρχών όσο και του υπουργείου Πολιτισμού, είναι το μέρος να καταστεί επισκέψιμο, μια και τώρα το μνημείο είναι ορατό μονάχα από μακριά. Οπως λένε πάντως και οι κάτοικοι της περιοχής, το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και οργανωμένα γκρουπ τουριστών βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή προκειμένου να δουν -έστω και από μακριά- το σημείο των ανασκαφών.

Οι δημοτικές Αρχές και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στον ταφικό περίβολο, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των κτημάτων που βρίσκονται περιμετρικά από τον λόφο Καστά. Τέλος, γίνονται κινήσεις για την αδειοδότηση υδατοδρομίου που θα χτιστεί στο παλιό λιμάνι της Αμφίπολης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ