Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο ιερός «αρραβώνας» με τον άγιο Χαλκηδόνος

Η αεικίνητη ηθοποιός και συγγραφέας αποκαλύπτει την πνευματική σχέση της με τον γέροντα Αθανάσιο!

Τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε από τον ρόλο της αθυρόστομης γιαγιάς στη σειρά «Μπαμπά, μην τρέχεις», αλλά εκείνη θα ήθελε ο κόσμος να την ξέρει και να τη θαυμάζει από τα 60 βιβλία που έχει γράψει. Η αεικίνητη 81χρονη σήμερα Τιτίκα Σαριγκούλη συνεχίζει πάντα να δημιουργεί -ανεβάζοντας στο θέατρο την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και γράφοντας το νέο της ιστορικό θεατρικό βιβλίο-, ενώ στην προσωπική της ζωή απολαμβάνει να ζει μόνη της, παρέα με τα αδέσποτα ζώα και πτηνά της γειτονιάς της που φροντίζει.

Ωστόσο σήμερα η «Espresso» αποκαλύπτει την άγνωστη πνευματική σχέση της σπουδαίας καλλιτέχνιδας και δυναμικής γυναίκας-δεν παντρεύτηκε ποτέ, γιατί, όπως υποστηρίζει η ίδια χαριτολογώντας, «είναι γεροντοκόρη εκ πεποιθήσεως»- με τον γέροντα Χαλκηδόνος Αθανάσιο. «Είναι ο μοναδικός άντρας που μου χάρισε δαχτυλίδι. Μιλάω φυσικά για το ιερό δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, το μοναδικό που φόρεσα στη ζωή μου και δεν το βγάζω στιγμή από το χέρι μου» εξομολογείται.

5rwe5y 3Συναντήσαμε την Τιτίκα Σαριγκούλη στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, όπου πριν από λίγο καιρό ανέβασε την αριστοφανική παράστασή της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ανέβασμα της «Ειρήνης», που έχει τη δική της, ανατρεπτική σφραγίδα στη μετάφραση, τη σκηνοθεσία αλλά και στους συμβολισμούς: «Για πρώτη φορά η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών δημιουργεί δικό της θίασο, τον Υιόβακχο. Θα ήθελα να πω ότι προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα παραστάσεων, θέλουμε την υποστήριξη των δήμων για να ανέβει η παράσταση στις συνοικίες της πόλης και φιλοδοξούμε να μπει και στα σχολεία» τονίζει.

Η ακούραστη ηθοποιός και συγγραφέας ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το 60ό βιβλίο της, που έχει θέμα τον βασιλιά Μίδα και κατακεραυνώνει την έκφραση του καπιταλισμού. «Δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. Αυτό που λένε κάποια άτομα στην ηλικία μου, ότι αισθάνονται μοναξιά, εγώ δεν το ξέρω. Για εμένα η μοναξιά είναι πολυτέλεια. Θα ήθελα η μέρα να έχει 28 ώρες και πάλι δεν θα προλάβαινα όλα αυτά που έχω να κάνω. Πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου -και όχι μόνο- κάθονται μπροστά στην τηλεόραση και περνάνε τον χρόνο τους. Εγώ δεν έχω καν τηλεόραση στο σπίτι μου. Τι να την κάνω; Να κάθομαι να βλέπω; Και πότε θα προλάβω τις δουλειές μου; Να έχω άλλο ένα έπιπλο να ξεσκονίζω στο σπίτι;» μας λέει και προσθέτει ότι μένει μόνη της, αλλά δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.

«Πνευματικός δεσμός»

Η Τιτίκα Σαριγκούλη δεν παντρεύτηκε ποτέ και όπως δηλώνει με την τόλμη αλλά και το χιούμορ που τη χαρακτηρίζουν, «είναι γεροντοκόρη από τα 25 της χρόνια». Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά και όλα αυτά εκ πεποιθήσεως. Τα δαχτυλίδια, και δη οι βέρες κι εκείνα με τις πέτρες-κοτρόνες που παραπέμπουν σε αρραβώνες και γάμους, της προκαλούν αλλεργία.

Ωστόσο η ζωή τής είχε φυλαγμένο ένα πνευματικό δαχτυλίδι, χαρισμένο από τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Αθανάσιο Παπά, το οποίο φόρεσε στο δάχτυλό της τα τελευταία χρόνια και από τότε δεν το αποχωρίζεται λεπτό.

5rwe5y 1«Η Αγία Αικατερίνη μου την… έφερε» μας λέει γελώντας και εξομολογείται τι ακριβώς έχει συμβεί: «Διατηρώ μια πολύ καλή πνευματική σχέση με τον γέροντα Αθανάσιο, που δεν είναι άλλος από τον υπο-πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα της πνευματικής ζωής. Εκτός από τον σημαντικό ιερατικό του ρόλο είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και υπήρξε μαθητής του Φώτη Κόντογλου στην αγιογραφία. Με τον εκλεκτό Θάνο, λοιπόν, όπως τον αποκαλώ χαϊδευτικά, γνωριστήκαμε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, όταν εισηγήθηκα να γίνει επίτιμο μέλος. Από τότε πιάσαμε μια αλληλογραφία κι όταν έγραψα το θεατρικό “Η Αικατερίνη του Σινά” του το έστειλα».

Η συνάντηση στην Αθήνα

«Λίγο καιρό μετά συναντηθήκαμε, μαζί με άλλα πρόσωπα από τον χώρο της τέχνης και της λογοτεχνίας, στην Αθήνα, στο σπίτι μια κοινής μας φίλης, κι εκεί μου χάρισε το ασημένιο δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης που δίνεται στη μονή του Σινά μετά τη λειτουργία σε προσκυνητές. Ετσι, αν και αντίθετη στα δαχτυλίδια, η Αικατερίνη του Σινά, που την έκανα θεατρικό έργο και την έθεσα στη διάθεση του κάθε σκηνοθέτη και παραγωγού, με… τιμώρησε με το δαχτυλίδι της, να μην το βγάζω από το χέρι μου και μάλιστα από άντρα δοσμένο…»

5rwe5y 2 0«Αρχόντισσα με χαριτωμένη μουρίτσα (…), μια αμαζόνα»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα τελευταία βιβλία της η Τιτίκα Σαριγκούλη φιλοξενεί μέρος της αλληλογραφίας της με τον γέροντα Αθανάσιο. Σε μία από αυτές τις επιστολές του με τον τίτλο «τι εστί Τιτίκα» (φωτό) ο σεβασμιότατος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Δύσκολο να την περιγράψει κανείς… Μια αρχόντισσα της “λαϊκής” αθηναϊκής αριστοκρατίας με χαριτωμένη μουρίτσα, παιδικοκωμική, που οσφραίνεται τα πάντα, αλλά και στοχαστική, με ματιά διεισδυτική και κριτική, με γλώσσα καυστική – και αλίμονο όποιον περιλάβει… Μια λεβέντικη ψυχή κι ένα σπινθηροβόλο -θα ‘λεγα ξέφρενο- πνεύμα, που ‘ναι διαρκώς ανήσυχο και στηλιτεύει ελεύθερα και θαρραλέα, έστω και μάταια, κάθε στραβή πλευρά της ζωής και της κοινωνίας, μακριά από κάθε όφελος ατομικό. Μια μαχητική αμαζόνα του πνεύματος, που δεν φοβείται από τίποτα, ενώ τρομάζει τους άλλους τυφλοπόντικας που μας περιβάλλουν από παντού διαρκώς, διασκεδάζει, χαροποιεί, αλλά και εμβάλλει σε στοχασμούς, δηλαδή διδάσκει, όπως η των αρχαίων παράδοσή μας. Μια γυναίκα που αγωνίζεται για τις ανθρώπινες αξίες ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, και μια αξιόλογη και ακούραστη λογοτέχνιδα!»

Αλκίνοο Μπουνιά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...