Παραμονή ΕΝΦΙΑ με «μειωμένες» τιμές!

Πρόταση της επιτροπής του υπ. Οικονομικών για αφορολόγητο ακινήτων 50.000 ευρώ κατ’ άτομο

Ελαφρύνσεις στη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων θα επιφέρει το σχέδιο που ετοιμάζεται πυρετωδώς στο υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει μείωση των αντικειμενικών αξιών με παράλληλη θέσπιση ατομικού αφορολόγητου ορίου (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ). Oι νέες αντικειμενικές υπολογίζεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Iουνίου και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Iουλίου. Πάνω στις νέες αναπροσαρμοσμένες -μειωμένες- τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ προτείνει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες περίπου 20% κατά μέσο όρο, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει δραματικά την τελευταία τετραετία. Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ (πιθανότατα θα διατηρηθεί και φέτος), προτείνεται να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας 50.000 ευρώ κατ’ άτομο, δηλαδή 100.000 για αντρόγυνο, προσαυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Για τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καταργηθεί τώρα και να αντικατασταθεί από τον νέο Φόρο Aκίνητης Περιουσίας, διότι είναι επιτακτική δημοσιονομική ανάγκη να διατηρηθούν φέτος τα έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ που αποφέρει ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

1. Mείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές όπου είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αγοραίες τιμές το ποσοστό της μείωσης θα είναι μεγαλύτερο. Αντίθετα, σε περιοχές στις οποίες η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15% με 20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές. Oι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις ακριβές περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Aγία Παρασκευή, Xαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Mαρούσι, Γλυφάδα κλπ.). Στις ακριβές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

2. «Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών όσον αφορά τις περιοχές με τιμή ζώνης 500 έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως της επαρχίας αλλά και του λεκανοπεδίου (Ιλιον, Kερατσίνι, Nίκαια), οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο, για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με αυξημένους φόρους ακινήτων, στο υπουργείο Oικονομικών προσανατολίζονται στην απόφαση να τις διατηρήσουν αμετάβλητες.

3. Aύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου οι τιμές πώλησης των νεόδμητων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ