Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

«Οχι» των δημάρχων για τα αποθεματικά

Η απόφαση της ΚΕΔΕ στο ετήσιο συνέδριο στη Χαλκιδική και το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση. Ενταση και αποχωρήσεις

Με ένα μεγάλο «όχι» προς την κυβέρνηση για το θέμα των αποθεματικών των δήμων, που συνοδεύτηκε από εντάσεις και αποχωρήσεις, ολοκληρώθηκε προχθές το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής. Οι αυτοδιοικητικοί έλαβαν τελικά την απόφαση να μη μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεσμευτεί για τον χρονικό περιορισμό της εφαρμογής της ΠΝΠ που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΚΕΔΕ δήλωσε έτοιμη να παραχωρήσει τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μάλιστα μίλησε για μια «ιστορική μέρα, που ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Αντίθετα, υπέρ της πρότασης να δοθούν τα ταμειακά τάχθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. «Δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μου αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας. Οσο για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπίδα Παντελάκη, εξέφρασε την πρόταση να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ.

Η απόφαση ελήφθη τελικά κατά πλειοψηφία, καθώς υπέρ της πρότασης Πατούλη ψήφισαν 185 σύνεδροι. Κατά ψήφισαν 57, μεταξύ των οποίων οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι σύνεδροι που προέρχονταν από τις παρατάξεις των κ.κ. Μπουτάρη και Ιωακειμίδη, ενώ 10 (της Λαϊκής Συσπείρωσης) ψήφισαν επίσης κατά, με άλλο όμως σκεπτικό.

Διαμαρτυρίες

Μετά την τελική ψηφοφορία, η οποία έγινε μάλιστα δύο φορές το Σάββατο το μεσημέρι, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το συνέδριο καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

«Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» σημείωσε ο κ. Μπίρμπας και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση». Στη συνέχεια εγκρίθηκε η τελική απόφαση του συνεδρίου.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εκφράζεται η ριζική αντίθεση στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και στην εποπτεία στους δήμους.

Επιπλέον τονίζεται ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση -με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης- τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής χαρακτηρίζονται ως κορυφαίας προτεραιότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...