Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σημεία και τέρατα στην αμαρτωλή Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι της Λευκωσίας

Σείεται η Εκκλησία της Κύπρου με τον «Ρασπούτιν» ηγούμενο...

Το «ARROYO mini concerts» έρχεται τον Απρίλιο στο θέατρο Arroyo

Το “ARROYO mini concerts” είναι μια νέα διοργάνωση που...

Τα γράμματα της Νταϊάνα στον εραστή της και το «διαζύγιο» Ουίλιαμ –...

Τρόμος πιάνει το παλάτι του Μπάκιγχαμ στην ιδέα ότι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει ξανασμίγει

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Το TAXIS ανοίγει αλλά δεν ξέρει πότε θα κλείσει

Τρία σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις, με παρατάσεις που φτάνουν (για όλες τις περιπτώσεις) έως τα μέσα του καλοκαιριού!

Προθεσμία περίπου σαράντα ημερών θα έχουν 5.500.000 φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως το τέλος Ιουνίου, καθώς η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στο TAXIS σχεδιάζεται να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας.

Είναι δεδομένο ότι στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα, καθώς έχει καθυστερήσει το άνοιγμα του TAXISnet και θεωρείται πρακτικά αδύνατο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το σύστημα να υποδεχτεί περίπου 5.500.000 δηλώσεις.

Ετσι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει παράταση. Το ένα σενάριο λέει ότι θα δοθεί παράταση δέκα ημερών για όλους, το δεύτερο λέει ότι η παράταση θα είναι ενός μηνός και ότι η προθεσμία θα λήγει στο τέλος Ιουλίου, ενώ το τρίτο σενάριο λέει ότι θα δοθεί παράταση μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, των οποίων τα… κουκιά είναι μετρημένα και τα έσοδα επίσης συγκεκριμένα.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των φετινών δηλώσεων παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις τις οποίες έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.

Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου (Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτια, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών (όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογουμένου, και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων, να καταβάλλεται επιπλέον φόρος. Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού.

Απαλλαγές

Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Ετσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ προκειμένου να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής, αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής, μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν τον φόρο.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογουμένους.

Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημιώσεων των αγροτών για φυσικές καταστροφές, καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. 

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...