Η ποικιλία σε τροφές ευνοεί το αδυνάτισμα!

Προστατεύει βακτήρια που ελέγχουν το βάρος

Προστατεύει βακτήρια που ελέγχουν το βάρος

Στις χιλιάδες δίαιτες που στηρίζονται σε στερήσεις, περιορισμούς και επαναλαμβανόμενα μενού ήρθε να φέρει ανατροπή έρευνα του καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας του Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δρα Τιμ Σπέκτορ, που αποκαλύπτει ότι σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους είναι τα βακτήρια του εντέρου τα οποία καθορίζουν το πόσες θερμίδες σωρεύει ο οργανισμός αλλά και την απορρόφηση ενζύμων και βιταμινών.

Ο Σπέκτορ ανακάλυψε ότι ο περιορισμός της ποικιλίας στη διατροφή μειώνει ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα τον αριθμό των βακτηριδίων του εντέρου που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο το πρόχειρο φαγητό (των ταχυφαγείων) προκαλεί και εντείνει την παχυσαρκία είναι γιατί τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφών είναι περιορισμένα σε τέσσερα βασικά είδη: το καλαμπόκι, τη σόγια, το κρέας και το σιτάρι.
Για να αποδείξει τα παραπάνω υπέβαλε μάλιστα τον ίδιο του τον γιο σε ένα πείραμα. Τον υποχρέωσε να καταναλώνει αποκλειστικά χάμπουργκερ, κόκα κόλα, πατάτες τηγανητές και κροκέτες επί 10 ημέρες. Κατά την έναρξη του πειράματος μετρήθηκαν 3.500 διαφορετικά βακτήρια στο έντερο του 23χρονου Τομ Σπέκτορ. Επειτα από 10 ημέρες αποκλειστικής διατροφής με πρόχειρο φαγητό 1.300 είδη βακτηρίων είχαν αφανιστεί.

Συστατικά

Ο Σπέκτορ επισημαίνει ότι πριν από 15.000 χρόνια οι πρόγονοί μας διατρέφονταν με 150 διαφορετικά συστατικά την εβδομάδα. Σήμερα ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει το πολύ 20 διαφορετικά συστατικά και ακόμη λιγότερα εάν η διατροφή του περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Ο μύθος της δίαιτας» που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στο οποίο αναλύονται τα συμπεράσματα της μελέτης του, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για το αδυνάτισμα η ποικιλία στη διατροφή και ειδικότερα η προσθήκη τροφών που ενθαρρύνουν την αναπαραγωγή των πολύτιμων βακτηρίων του εντέρου, όπως το σκόρδο, το πράσο, ο καφές, το τυρί από μη παστεριωμένο γάλα, η μαύρη σοκολάτα και μία ποικιλία βελγικής μπίρας παραγόμενης με φυσική αφροζύμωση, που ενεργοποιεί την αναπαραγωγή των βακτηρίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ