Το μυστικό ενός αγάλματος

Η Αφροδίτη της Μήλου ως ιερόδουλη κρατούσε στα χέρια της μια ρόκα, λέει σχεδιαστής από την Καλιφόρνια

Η Αφροδίτη της Μήλου ως ιερόδουλη κρατούσε στα χέρια της μια ρόκα, λέει σχεδιαστής από την Καλιφόρνια

Το ότι η Αφροδίτη της Μήλου ασκούσε το αρχαιότερο επάγγελμα ακούστηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50, ενώ πριν από 20 χρόνια εκδόθηκε σχετικό βιβλίο που υποστήριζε αυτή την άποψη. Τώρα, με τη βοήθεια της τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης, σχεδιαστής από την Καλιφόρνια υποστηρίζει f3πως πράγματι η Αφροδίτη της Μήλου εργαζόταν ως ιερόδουλη. Ως «απόδειξη» της άποψής του ο Κόσμο Γουένμαν θεωρεί την απεικόνιση που έκανε, παρουσιάζοντας το διάσημο άγαλμα με χέρια που γνέθουν (ασχολία που είχαν στην αρχαία Ελλάδα οι σκλάβες του σεξ, ώστε να γεμίζουν τον χρόνο τους ενώ περίμεναν τον επόμενο πελάτη τους).

Η εικασία του Αμερικανού σχεδιαστή είναι η τελευταία σειράς εικασιών που έχουν γίνει από τότε που βρέθηκε το άγαλμα στη Μήλο, ένα από τα πιο διάσημα αρχαία γλυπτά του κόσμου.

Εικασίες

Στις εικασίες που είχαν γίνει περιλαμβάνονται ότι η Αφροδίτη κρατούσε ασπίδα που τη χρησιμοποιούσε σαν καθρέφτη είτε ότι είχε στα χέρια της λόγχη είτε ακόμη και ένα μήλο. Ο σχεδιαστής, ο οποίος έκανε κατά παραγγελία της συγγραφέως Βιρτζίνια Πόρσελ το αντίγραφο με τρισδιάστατο εκτυπωτή, τοποθέτησε στα άκρα που δημιούργησε ρόκα, την οποία το άγαλμα κρατάει ψηλά με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί χέρι κρατάει το νήμα.

Οπως εξήγησε στην εφημερίδα «Daily Μail», είχε διαβάσει το βιβλίο «Women’s Work: The First 20.000 Years» της αρχαιολόγου- συγγραφέως Ελίζαμπεθ Γουέιλαντ Μπάρμπερ, όπου ανέφερε ότι θα μπορούσε η Αφροδίτη να γνέθει με τα εργαλεία της εποχής. Επίσης εμπνεύστηκε από ιερόδουλες που υπήρχαν σε πολλά αρχαία αγγεία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ