Ανακάλυψαν ψάρι που «καίει» μέσα στο νερό

Το λαμπρόψαρο που ζει στους ωκεανούς είναι θερμόαιμο αλλά και σούπερ κυνηγός

Το πιο «καυτό» ψάρι ανακάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για μαγειρεμένο, που δεν έχει κρυώσει, αλλά για το πρώτο απόλυτα θερμόαιμο. Το λαμπρόψαρο (Lampris guttatus), όπως ονομάζεται, ανήκει στην κατηγορία των «φεγγαρόψαρων» και, χάρη στο θερμό αίμα του, κολυμπά ταχύτερα και βλέπει καλύτερα, με αποτέλεσμα να είναι ένας άκρως αποτελεσματικός θηρευτής, έχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ψυχρόαιμα ψάρια στα παγωμένα βάθη των θαλασσών.

Εχει ασημί-κόκκινο χρώμα, οβάλ σχήμα, φτάνει σε βάρος τα 90 κιλά, σε μήκος περίπου το 1 μέτρο και μέγεθος όσο ένα μεγάλο λάστιχο αυτοκινήτου. Ζει σε αρκετούς ωκεανούς του πλανήτη, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Προχωρεί κινώντας πάνω κάτω σαν φτερούγες τα κόκκινα θωρακικά πτερύγιά του.

Ψάρια που ζουν σε τέτοια κρύα βάθη συνήθως είναι βραδυκίνητα, εξοικονομώντας ενέργεια και στήνοντας ενέδρες στη λεία τους, αντί να την κυνηγούν. Αντίθετα, το εν λόγω φεγγαρόψαρο, είναι ενεργητικός «κυνηγός» χάρη στον γρήγορο μεταβολισμό του και στο ζεστό σώμα του. Μπορεί να διασχίσει μεγάλες αποστάσεις μέσα στο νερό και να έχει αστραπιαίες αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Νίκολας Βέγκνερ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου ψαριού η φύση έχει καινοτομήσει, επιτρέποντας στον οργανισμό του να διατηρεί υψηλή θερμοκρασία.

Ορισμένα άλλα ψάρια, όπως ο τόνος και μερικά είδη καρχαριών, διατηρούν ζεστά μερικά μόνο μέρη του σώματός τους (τοπική ή περιφερειακή ενδοθερμία), όπως τους μυς, πράγμα που τους επιτρέπει να κολυμπάνε γρήγορα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ