Ερχονται αλλαγές στα διόδια

Σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο το νέο μοντέλο του υπουργείου Υποδομών. Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση τιμών

Σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με τις κοινοπραξίες αλλά και τις τράπεζες θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μοντέλου που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών.

Συγκεκριμένα, νέες αλλαγές αναμένονται στα διόδια, αφού σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο το μοντέλο του υπουργείου Υποδομών πάνω στο οποίο θα κληθούν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων οι παραχωρησιούχοι των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, βασικός στόχος του θα είναι η μείωση των διοδίων και η διευκόλυνση της τοπικής κυκλοφορίας. Μάλιστα έκανε λόγο για την καθιέρωση ενός συστήματος που θα συναρτά τη διάρκεια της παραχώρησης και το ύψος των διοδίων με τη συχνότητα των διελεύσεων.

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων, γιατί το κόστος της ολοκλήρωσης των πέντε αυτοκινητοδρόμων θα είναι μεγαλύτερο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το νέο μοντέλο θα συνυπολογίζει τη διάρκεια της παραχώρησης και το ύψος των διοδίων με τη συχνότητα των διελεύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, δεν μπορεί να προβλέπεται εξαρχής ο χρόνος παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων για 35 χρόνια, όπως ισχύει τώρα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τις ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο του υπουργείου του (περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ), θα προχωρήσουν όσες έχουν οριστικοποιηθεί οι συμβάσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες τόνισε ότι το υπουργείο θα τις ξαναδεί, με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου. Τόνισε ακόμη ότι έχει στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, κάτι σαν μία Εγνατία οδό των σιδηροδρόμων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την εξαγγελία του Αντ. Σαμαρά για Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν πιλοτικό για έξι μήνες και εφαρμόστηκε σε κάποιους δήμους, αλλά τώρα δεν υπάρχει τρόπος φύλαξης των εγκαταστάσεων. «Εμείς δεν θα συμβάλουμε στο πλιάτσικο της περιουσίας του Δημοσίου» είπε.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ