«Πλαστικός» ΦΠΑ!

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας για να βρεθεί η «χρυσή τομή»

Νέο σενάριο για τον ΦΠΑ, που προβλέπει ενιαίο συντελεστή 18% ο οποίος θα μειώνεται στο 15%, μέσω αυτόματης επιστροφής της διαφοράς από τις τράπεζες σε περίπτωση που μια συναλλαγή πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα αντί για μετρητά, έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στην προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι «τσιμπημένοι» σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου, συμπαρασύροντας ακόμα και φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία και διαμονή σε ξενοδοχεία σε υψηλότερα επίπεδα από το 6,5% που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει:

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18%. Αυτό σημαίνει ότι ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, αυτοκίνητα, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, μεταφορές κ.ά. θα φτηνύνουν, καθώς ο ισχύων συντελεστής είναι 23%. Στον αντίποδα, ακριβότερα θα γίνουν τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης κατοικιών, ιδιωτικές κλινικές, εισιτήρια κινηματογράφου, κόμιστρα ταξί κ.ά. που σήμερα υπάγονται σε ΦΠΑ 13%.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα γίνει στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, υπηρεσίες ύδρευσης), των οποίων ο συντελεστής ΦΠΑ είναι επίσης στο 13% σήμερα.

Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 7% ως 9% για φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί και αβγά.

«Πριμοδότηση» των συναλλαγών με κάρτες. Οσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για είδη και υπηρεσίες που υπάγονται στον συντελεστή 18%, θα χρεώνονται τελικά για τις συναλλαγές τους με μειωμένο ΦΠΑ 15%. Η διαφορά θα επιστρέφεται αυτόματα στους καταναλωτές μέσω των τραπεζών.

Κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με εξαίρεση τους κατοίκους. Οι κάτοικοι θα πληρώνουν κανονικά, αλλά θα τους επιστρέφεται το 30%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ