Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Τουρίστες σε ρόλο πρεσβευτή (και συκοφάντη) της Αθήνας!

Διαδικτυακός πόλεμος με σχόλια στον δημοφιλή ταξιδιωτικό οδηγό TripAdvisor για τα hot spots της ελληνικής πρωτεύουσας

Τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου γίνονται ξαφνικά «πρεσβευτές» της Αθήνας και κονταροχτυπιούνται με τους πιο σκληρούς… συκοφάντες της, σε έναν ανοιχτό διάλογο που εμπλουτίζεται διαρκώς στο ίντερνετ! Την ώρα που η πρωτεύουσα απολαμβάνει αύξηση 29,5% στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το πρώτο τρίμηνο του 2015 (συγκριτικά με πέρυσι) και ενώ ο ΣΕΤΕ έχει διαπιστώσει για την Ελλάδα «ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς» όσον αφορά τις κρατήσεις από Γερμανία και Αγγλία, τα αίματα ανάβουν διαδικτυακά και τα κάθε λογής σχόλια για τις αθηναϊκές ατραξιόν επηρεάζουν καθημερινά -λιγότερο ή περισσότερο- τους εν δυνάμει επισκέπτες.

Η Αθήνα είναι για τους περισσότερους γεμάτη ονειρικές γωνιές, ωστόσο πολλοί τη χαρακτηρίζουν πόλη αμφιλεγόμενης αισθητικής ή και ιστορικής σημασίας! Η εικόνα της πρωτεύουσας μέσα από τα μάτια των επισκεπτών προκύπτει από τη βροχή αναρτήσεών τους στον ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό οδηγό TripAdvisor. Οπως φαίνεται, τη συντριπτική πλειονότητα των υπέρμαχων της πόλης καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, ενώ όσοι τη «σφυροκοπούν» είναι μοιρασμένοι ανά τον κόσμο.

Εντυπώσεις

Ενδεικτική είναι η εντύπωση που άφησε ο Παρθενώνας σε νεαρό Βρετανό: «Αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα εργοτάξιο, είστε στο σωστό μέρος! Σκαλωσιές παντού, θορυβώδη μηχανήματα και αγενείς φύλακες». Και όμως, ένας Αμερικανός τού απαντά: «Πρόκειται για το ομορφότερο μέρος που έχω δει!». Ο πόλεμος σχολίων δεν σταματάει στην Ακρόπολη. Η Ρόουζ από το Σιάτλ γράφει για τους Στύλους του Ολυμπίου Διός: «Μακάρι να είχαν δώσει προσοχή εκεί όπου υποτίθεται πως ήταν ο μεγαλύτερος ναός των Ολύμπιων θεών». Στον αντίποδα, η Χάνα από τον Καναδά κάνει λόγο για… θαύμα! Αλλη απόδειξη των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων είναι ο Λυκαβηττός, καθώς κάποιοι υμνούν την εύκολη πρόσβαση και τη μαγευτική διαδρομή, ενώ ορισμένοι «βλέπουν» ένα… πανάκριβο τελεφερίκ και αδιάφορη θέα. Οσο για τον λόφο του Φιλοπάππου, ο Βρετανός Τζακ λέει ότι αφότου ανακάλυψε το μέρος, ερωτεύτηκε την Αθήνα! Αλλος «χαλάει» τελικά το… όνειρο: «Απολάμβανα τη βόλτα μου και έπεσα θύμα κλοπής, ενώ με απείλησαν με μαχαίρι».

Νίκη Κλεισούρα

Σύνταγμα
r3q4twetrf 7
«Ηλιόλουστη, χαλαρωτική» & «βρόμικη με περιστέρια»

Για την Εριν από την Ιρλανδία, το Σύνταγμα είναι μια όμορφη και ηλιόλουστη πλατεία στην καρδιά της Αθήνας, περιτριγυρισμένη από εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, ενώ την προτείνει για χαλάρωση τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες και διάλειμμα ανάμεσα στις βόλτες. Ενα ανάλογο σχόλιο έρχεται από την Κουάλα Λουμπούρ: «Η πλατεία είναι πολύ “ζωντανή”, γεμάτη κίνηση και κόσμο, στα πόδια του ελληνικού Κοινοβουλίου». Ο Βραζιλιάνος Λουίθ προτρέπει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις «όμορφες λεπτομέρειες της πλατείας» και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα που ανασύρθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό.
r3q4twetrf 6
Στην… αντίπερα όχθη, ο Τζιμ από το Σάλεμ προειδοποιεί τον κόσμο να μη χάσει τον χρόνο του εκεί (!), καθώς η πλατεία είναι «άσχημη, βρόμικη», γεμάτη τρομακτικά περιστέρια και με διάχυτη μυρωδιά… ούρων. Ο Αυστραλός Κέβιν θεωρεί την πλατεία υπερεκτιμημένη και με πολλή φασαρία, ενώ για έναν χρήστη από το Λουξεμβούργο, το Σύνταγμα είναι μια κρύα και άχρωμη γωνιά της πόλης, χωρίς ίχνος ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων.

Μοναστηράκι – Πλάκα
r3q4twetrf 2
«Μαγαζιά-στάβλοι» & «όμορφη γειτονιά»

Τουρίστας από τη Φλόριντα χαρακτηρίζει το Μοναστηράκι «περιοχή γεμάτη μαγαζιά-στάβλους που πωλούν αηδίες», ενώ ο κόσμος τού φάνηκε… ύποπτος, με αποτέλεσμα να προσέχει συνεχώς την τσάντα του! Ανάλογη άποψη εκφράζει ο Τζέιμς από τη Βόρεια Καρολίνα, που θεωρεί ότι η περιοχή έχει εξωφρενική πολυκοσμία και είναι κιτς! Δεν ένιωσε το ίδιο ο Βούλγαρος Τόμας που «είδε» μια «ζωντανή» αγορά γεμάτη καλλιτέχνες, ωραία εστιατόρια και φανταστική θέα στην Ακρόπολη. Και από το Μεξικό έρχονται τα καλύτερα σχόλια, με την πλατεία να περιγράφεται γεμάτη εκπλήξεις, με μοναδικές ταράτσες και οικονομικά εστιατόρια. Οσο για την Πλάκα, η Τζέιν από την Ουάσινγκτον και η Νικόλ από το Ορεγκον συμφωνούν πως είναι μία από τις χειρότερες τουριστικές περιοχές, βρόμικη, γεμάτη αδέσποτα και με πανάκριβα μαγαζιά. Η Τζένι από το Αρκάνσας ψάχνει μάλιστα τον λόγο που περιλαμβάνεται στους τοπ προορισμούς! Ομως Γερμανία και Νέα Ζηλανδία δίνουν… ψήφο εμπιστοσύνης: «Είναι γοητευτική γειτονιά για κάθε ώρα της ημέρας και για κάθε τσέπη».

Εθνικός Κήπος
r3q4twetrf 3
«Πραγματική όαση» & «αηδία και ντροπή»

«Ενα δωράκι στο κέντρο της Αθήνας! Καταπράσινο πάρκο, ιδανικό για απόδραση από τους εξωφρενικούς ρυθμούς της πόλης, με ωραίους και φροντισμένους χώρους για παιδιά, μικρό ζωολογικό κήπο και όμορφα μονοπατάκια» λέει η Τσέλσι από την Ουάσινγκτον για τον Εθνικό Κήπο. «Πραγματική όαση! Το πάρκο είναι γεμάτο δέντρα και λουλούδια, με παγκάκια, παιδική βιβλιοθήκη, αρχαία ερείπια και σκιώδη δρομάκια. Τέλειο μέρος για χαλάρωση και ρομαντικές βόλτες» σημειώνει η Ξένια από την Ουκρανία. «Ο Κήπος έχει ήρεμη ατμόσφαιρα, ενώ προσφέρεται για ήσυχες βόλτες» περιγράφει ο Ρουμάνος Κλαούντιους. Δεν συμμερίζονται όμως όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό! «Αηδία, ντροπή και ενοχές που μπήκαμε εκεί μέσα. Οι χελώνες στοιβάζονταν σε μια λιλιπούτεια βρόμικη λίμνη» γράφει στο TripAdvisor η Εϊμι από τα Αραβικά Εμιράτα. Για «απογοητευτικό, κακοσυντηρημένο πάρκο, με άθλιες συνθήκες για τα ζώα και ξεραμένη βλάστηση» κάνει λόγο και ο Βρετανός Ντένις, ενώ η Σάρα από την Ταϊλάνδη είδε «μικροσκοπικούς χώρους για τα ζώα που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιζήσουν!».

Βαρβάκειος
r3q4twetrf 1
«Πρωτότυπη αγορά» & «απαίσιες μυρωδιές»

Οι περισσότερες περιγραφές των τουριστών για τη Βαρβάκειο θυμίζουν… ταινία τρόμου! «Η μυρωδιά του αίματος και η θέα των ζώων κρεμασμένων και γεμάτων μύγες είναι απαίσια. Οι στολές των πωλητών είναι βρόμικες, όπως και το πάτωμα» σχολιάζει ο Μάριο από το Παρίσι. «Ακουσα και σεξιστικά σχόλια από εμπόρους που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας. Κάποιοι ακολουθούσαν τους τουρίστες έξω από την αγορά για να τους πείσουν να ξαναγυρίσουν» υποστηρίζει άλλη Γαλλίδα. «Αν είστε χορτοφάγοι ή έστω αγαπάτε τα ζώα, μην πατήσετε το πόδι σας στην αγορά» προειδοποιεί κάποιος άλλος από το Εδιμβούργο και συνεχίζει: «Εως και κουβάδες γεμάτους κεφάλια αρνιών και λεκάνες με κοτόπουλα αντίκρισα!». Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βρήκαν την αγορά πρωτότυπη, όπως ο Τεξανός Τζόι που απόλαυσε τη βόλτα στους πάγκους με τα φρούτα, τα μπαχαρικά και την ψαραγορά. Την εμπειρία ευχαριστήθηκε ακόμη ένας Αμερικάνος που βρήκε την αγορά τεράστια και με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Η Λούση από το Κάρντιφ λάτρεψε τα πολλά είδη φέτας!

Κολωνάκι
r3q4twetrf 4
«Χωρίς ταυτότητα» & «γεμάτο ωραία μπαρ»

«Αδιάφορη high class περιοχή, χωρίς καμία ταυτότητα. Το Κολωνάκι είναι μια γειτονιά σαν όλες τις άλλες, με μπουτίκ, ακριβά αυτοκίνητα και “ψωνισμένο” κόσμο με φανταχτερά ρούχα. Δεν λέει τίποτα για την Αθήνα και τον ελληνικό πολιτισμό!» γράφει ένας Αργεντινός. Σε αυτό συμφωνεί και ένας επισκέπτης από την Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας το Κολωνάκι «Νισάντασι» της Αθήνας, που δεν αξίζει να το επισκεφτεί όποιος ψάχνει σπουδαία αξιοθέατα, ενώ υποστηρίζει ότι το καλύτερο που έχει κάποιος να κάνει στο Κολωνάκι είναι… να φύγει και να περπατήσει έως το Μοναστηράκι! Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αγάπησαν την περιοχή, «βλέποντας» μία από τις πιο trendy γειτονιές, ιδανική για βόλτες σε ωραία μπαρ και με πολύ φιλικό κόσμο. Από την Αίγυπτο μάλιστα έρχεται ένα αποθεωτικό σχόλιο: «Το Κολωνάκι έχει ασύγκριτο “χαρακτήρα”. Είναι τέλειο μέρος για όλη την ημέρα. Μπορείς να κάνεις τις βόλτες και τα ψώνια σου, αλλά και να βγεις για φαγητό, καφέ ή ποτό. Εχει τέλεια νυχτερινή ζωή! Ασύγκριτο!».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...