Βρέθηκε (;) ο τάφος της Νεφερτίτης

Βρετανός ερευνητής υποστηρίζει ότι είναι θαμμένη δίπλα στον γιο της Τουταγχαμών

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψή του ο τάφος του Τουταγχαμόν, του παιδιού που έγινε βασιλιάς στην Αίγυπτο, φαίνεται πως συνεχίζει να κρύβει μυστικά.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή Νίκολας Ριβς του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ένα κρυφό πέρασμα που βρίσκεται πίσω από στρώμα γύψου στον ταφικό χώρο του Τουταγχαμών οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης, που θεωρείται μητέρα του.

Η Νεφερτίτη πέθανε ξαφνικά το 1340 π.Χ. και ουδέποτε κανείς κατάφερε να εντοπίσει τον τάφο της. Παλιότερες εξετάσεις DNA είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μητέρα του Τουταγχαμών ίσως ήταν μια μούμια που έγινε γνωστή ως «Νεότερη Κυρία», η οποία ήταν επίσης αδελφή του πατέρα του, του Φαραώ Ακενατόν.

Κάποιοι αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή τη Νεφερτίτη.

Ο δόκτωρ Ριβς σε μελέτη του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Amarna Royal Tombs Project» υποστηρίζει πως πιθανότατα η Νεφερτίτη είναι θαμμένη δίπλα στον τάφο του γιου της. Ο Βρετανός αρχαιολόγος μελέτησε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από τους τοίχους του μνημείου του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Φαραώ.

Ετσι εντόπισε κάτι που μοιάζει με κρυφή είσοδο, καθώς κι άλλο ένα πέρασμα που πιστεύει πως οδηγεί σε αποθήκη. Το πρώτο όμως πέρασμα δηλώνει βέβαιος πως είναι η πύλη του τάφου της βασίλισσας. Οπως υποστηρίζει, η θέση του, στα δεξιά του ταφικού μνημείου, μαρτυρά πως εκεί έχει θαφτεί μια βασίλισσα, όπως συνηθιζόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Αλλος ένας παράγοντας που οδηγεί τον Βρετανό ειδικό στα παραπάνω συμπεράσματα είναι ότι ο τάφος του Τουταγχαμών έχει πολύ μικρό μέγεθος, είναι δηλαδή σαν να χτίστηκε ως προσθήκη σε άλλον τάφο, αυτόν της μητέρας του.

Ο Ριβς υποστηρίζει ότι την άποψή του ενισχύουν και κάποια από τα κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών, όπως και η διακόσμηση, που είναι τόσο πλούσια ώστε θα άρμοζε μόνο σε μια βασίλισσα κι αυτή είναι η Νεφερτίτη.

Αν ο Βρετανός αρχαιολόγος έχει δίκιο, τότε λύνονται μια σειρά παράδοξα που απασχολούν τους επιστήμονες αναφορικά με τον τάφο του Τουταγχαμών.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ