Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Ανταλλαγή «πυρών» στην Κω

Οι κατηγορίες της υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου στον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κυρίτση, η οργισμένη απάντηση και η απειλή για προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Με εκατέρωθεν «πυρά» μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον δήμαρχο της Κω και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για το χάος που έχει δημιουργηθεί στο νησί από τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου αντιμετώπισε ως υπεύθυνο για την έκρυθμη κατάσταση τον δήμαρχο του νησιού Γιώργο Κυρίτση και τον κατηγόρησε για… αδιαφορία, με αποτέλεσμα να τον βγάλει από τα ρούχα του και να χαρακτηρίσει την υπουργό «ανεύθυνη και καταστροφέα» του νησιού.

«Ο δήμαρχος της Κω έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου “Captain Elias” και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές.

»Και τώρα που κατάλαβε ότι με αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί» ανέφερε σε δήλωσή της η κυρία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε: 4rfvwty 1«Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί, όπως έχει καθήκον, και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων».

Υγειονομική βόμβα

Ο δήμαρχος, που καθημερινά αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση και έχει ζητήσει τη βοήθεια της κυβέρνησης, αντέδρασε οργισμένα και έκανε λόγο για «ανεύθυνη, ανύπαρκτη και κατ’ επίφαση υπουργό» που αποτελεί τον «καταστροφέα» της Κω.

Σύμφωνα με τον δήμο, η ίδια «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, και τους άφησε χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας, ο δήμος απαντά ότι «ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός, στον οποίο σε δέκα μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί εδώ». Επίσης αφήνεται να εννοηθεί ότι ο δήμος θα κινηθεί και νομικά εναντίον της υπουργού: «Απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου, γιατί γνώριζε και γνωρίζει ότι αυτό ενέχει ποινικές ευθύνες. Να είναι βέβαιη ότι δεν θα τις αποφύγει».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επισήμανε ότι «θα μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2.000-2.500 θέσεων, το οποίο θα σταθμεύσει στο λιμάνι.

»Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση».

Χθες η κατάσταση στην Κω ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Υστερα από την ενίσχυση που υπήρξε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής επιταχύνθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 7.000.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπως τα Λέσβος, Σάμος, τη Χίος, την Κάλυμνος, τη Σύμη, Αγαθονήσι και Χάλκη. Δραματική είναι η κατάσταση και στη Λέρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Κόλια.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...