Φάρμακο και επίσημα η μαστίχα Χίου

Αναγνωρίστηκε από τον ΕΜΑ ως προϊόν που θεραπεύει προβλήματα στην πέψη και επουλώνει δερματικές πληγές

Φάρμακο και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον η μαστίχα Χίου! Το φημισμένο «δάκρυ» του νησιού του Αιγαίου, που… ευφραίνει, αρωματίζει, ανακουφίζει και θεραπεύει, αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φαρμακευτικό προϊόν.

Τα πολλαπλά οφέλη της μαστίχας για τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με τον Γαληνό και τον Διοσκουρίδη να εξυμνούν τις θεραπευτικές ιδιότητές της, συστήνοντάς την για τις φλεγμονές του στομάχου και του ήπατος αλλά ακόμη και για μάσκες ομορφιάς!

Αρκετούς αιώνες αργότερα, με ομόφωνη απόφαση που έλαβαν σε συνεδρίασή τους στο Λονδίνο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), τα σπάνια «διαμάντια» της Χίου ανακηρύσσονται και επισήμως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Μάλιστα αναγνωρίζονται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό δύο θεραπευτικές ενδείξεις, που αφορούν αφενός τα προβλήματα στην πέψη και αφετέρου τις δερματικές φλεγμονές και την επούλωση δερματικών πληγών.

Η σχετική εισήγηση

Η διάκριση που πέτυχαν οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης στον ΕΜΑ, ανοίγει επί της ουσίας διάπλατα τις πόρτες των ευρωπαϊκών κρατών για την κυκλοφορία των σκευασμάτων μαστίχας, που φέρουν πλέον εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Πρόσβαση σε σκόνη ή κάψουλες μαστίχας για το στομάχι, σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, τα κρυοπαγήματα και τις δερματικές παθήσεις, σε έμπλαστρα αλλά και σε πολλά ακόμη φαρμακευτικά προϊόντα μαστίχας θα έχουν και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθούν ωστόσο τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες».

Την κατάθεση του σχετικού φακέλου για την έγκριση της μαστίχας στον ΕΑΜ είχε αναλάβει η ομάδα Διεύθυνσης Ερευνας και Ανάπτυξης της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με υπεύθυνο τον δρα Ηλία Σμυρνιούδη, ενώ πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννα Χήνου και ο δρ Κώστας Παχής, πρόεδρος της IASIS Pharma. Η έγκριση από τον European Medicines Agency ήταν η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων που στόχευε να αποκτήσει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς και μη φορείς, προκειμένου η μαστίχα να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ