Το τετράμηνο της φωτιάς!

Φοροεπιδρομή που ξεκινά τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνεται χωρίς διακοπή στη δύση του 2015!

Φοροεπιδρομή που ξεκινά τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνεται χωρίς διακοπή στη δύση του 2015!

Καυτό δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που διανύουμε. Καυτό για τους φορολογουμένους θα είναι και το τελευταίο τετράμηνο του έτους, καθώς καλούνται να συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία περί τα 5-6 δισ. ευρώ!

Από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
[email protected]

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια φοροεπιδρομή στους πολίτες, που αρχίζει στο τέλος του Αυγούστου, με τον βαρύ λογαριασμό να προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τα τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και τον ΦΠΑ επαγγελματιών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Πώς… αναπτύσσεται το χρονοδιάγραμμα της «λυπητερής»; Εάν δεν προκύψουν αλλαγές, έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση που απορρέει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και αφορά όσους υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Ακολουθεί η δεύτερη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος, αμέσως μετά, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχουν ενσωματωθεί το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, στα εκκαθαριστικά αυτά έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά όσους κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ. εκ., αλλά και εκείνους που διαθέτουν πισίνες και σκάφη αναψυχής μήκους πάνω από πέντε μέτρα, για τα οποία επιβάλλεται φόρος πρώτη φορά.

Ο ΕΝΦΙΑ

Δυσβάσταχτος θα είναι και φέτος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο «λογαριασμός» που προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ. Η εξόφληση του απεχθούς φόρου θα πρέπει να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ συνολικά τα δημόσια ταμεία προσδοκούν ποσό 2,65 δισ. ευρώ.
Οι περίπου 900.000 φορολογούμενοι πολίτες, που ρύθμισαν το προηγούμενο διάστημα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τις εφορίες, έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν στο εξής τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν, ώσπου να ξοφλήσουν την οφειλή τους. Στόχος είναι να εισπραχθούν ποσά προς τα δημόσια ταμεία που ανέρχονται στο ποσό των 400.000.000 ευρώ.

Εως τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν με συνέπεια τα ποσά που προκύπτουν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που περιλάμβανε αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ., η διαδικασία φαίνεται έως τώρα ότι έχει παγώσει. Ομως είναι τόσο ρευστό το πολιτικό τοπίο, που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατιμήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, έστω και την ύστατη ώρα. Στο μεταξύ, προ ημερών τέθηκε σε ισχύ αύξηση στον συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ