Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Επιχείρηση» πλωτό καταφύγιο στην Κω!

Αρχισε η επιβίβαση μεταναστών στο «Ελ.Βενιζέλος». Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών

Αρχισε η επιβίβαση μεταναστών στο «Ελ.Βενιζέλος». Σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών

Τα ξημερώματα της Κυριακής άρχισε η επιβίβαση στο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» των πρώτων 321 από τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κω.

Πρόκειται αποκλειστικά για πρόσφυγες, καθώς οι Αρχές έκριναν παρακινδυνευμένο να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα στο πλοίο αλλοδαποί διαφορετικών εθνικοτήτων, ύστερα από τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών! Η 1 72επιβίβαση των Σύρων στο πλοίο, που από την Παρασκευή βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κω, άρχισε στη 01.30 τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε υπό την αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Για λόγους ασφαλείας κρίθηκε σκόπιμο να μπουν στο πλοίο οι πρόσφυγες -όλοι Σύροι- που έφτασαν το Σάββατο στην Κω και ελέγχθηκαν παίρνοντας σειρά προτεραιότητας και μπαίνοντας στη γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλον.

Συνέχεια της διαδικασίας

Στη συνέχεια ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο πλοίο αυξήθηκε κατά πολύ, καθώς η διαδικασία του ελέγχου και της επιβίβασης συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Για την τήρηση της τάξης μέσα στο πλοίο θα υπάρχουν μονίμως δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Νωρίτερα, συμπλοκές μεταξύ παράτυπων μεταναστών σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού. Δεκάδες αγριεμένοι αλλοδαποί από διάφορες χώρες και κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμο, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα έγγραφα και να φύγουν από το νησί. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, όσοι μετανάστες δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, «εμψύχωναν» τους θερμόαιμους φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της πατρίδας τους.
Με την άφιξη του πλοίου στην Κω έκλεισε η δομή ταυτοποίησης στο γήπεδο Ανταγόρας, ενώ ο δήμος ανακοίνωσε ότι αρχίζει νομικές ενέργειες για να τερματιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου «Κάπτεν-Ηλίας» ως καταυλισμού. Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι η λύση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι προσωρινή και ότι στην Κω θα δημιουργηθεί οπωσδήποτε χώρος πρώτης υποδοχής.

Στο μεταξύ, κατά χιλιάδες φτάνουν στην Αττική οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από την Παρασκευή έως και χθες περίπου 3.000 αναχώρησαν από την Κω για τον Πειραιά, ενώ τουλάχιστον 1.700 ήρθαν από τη Μυτιλήνη. Τέλος, έρευνα διεξάγει η Αστυνομία της Κω για τα αίτια θανάτου του 16χρονου Σύρου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε χθες σε προχωρημένη αποσύνθεση σε απομακρυσμένη βραχώδη περιοχή.

Βρήκαν «στέγη» στον Ελαιώνα 171 από τους 295 Σύρους του Πεδίου του Αρεως

2 42

Μόλις 171 Σύροι εγκατέλειψαν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στο Πεδίον του Αρεως και βρήκαν στέγη στα ειδικά διασκευασμένα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν για τον σκοπό αυτό στον Ελαιώνα, της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού. Στο κεντρικό πάρκο της Αθήνας είχαν καταλύσει συνολικά 295 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες, από τους οποίους οι 30 αρνήθηκαν να «μετακομίσουν», ενώ οι υπόλοιποι 94 έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση!

Η μετεγκατάσταση των προσφύγων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ελαιώνα άρχισε στις 4.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.00. Για την επιχείρηση επιστρατεύθηκαν πέντε λεωφορεία της Πυροσβεστικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από νωρίς στον χώρο προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της τάξης.
Ο χώρος στον οποίο μεταφέρθηκαν οι Σύροι πρόσφυγες είναι τμήμα οικοπέδου που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκεται στην οδό Αγίου Πολυκάρπου, σε μικρή απόσταση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν έως 720 άτομα, καθώς έχουν τοποθετηθεί 90 κοντέινερ, καθένα από τα οποία μπορεί να στεγάσει έως οκτώ άτομα.

Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για μέλη του ISIS

11 4

Συναγερμό στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ έχει σημάνει το κύμα των παράτυπων μεταναστών που συρρέουν στα ελληνικά νησιά που «βλέπουν» στα τουρκικά παράλια. Το γεγονός ότι η πλειονότητά τους προέρχεται από τη Συρία, που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ και για τον λόγο αυτό ήδη στην Κω, τη Μυτιλήνη και στα γειτονικά νησιά έχουν σταλεί ειδικά κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ.

Σκοπός αυτής της κίνησης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εισόδου στην Ελλάδα τζιχαντιστών -με κάλυψη τη ροή προσφύγων και μεταναστών- που έχουν σχέδια για διάχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε χώρες της Δύσης. Τα κλιμάκια της ΕΥΠ που έχουν σταλεί θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη της Μυστικής Υπηρεσίας κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως θα παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση στους συναδέλφους τους όσον αφορά πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με το Ισλαμικό Κράτος.

Το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται στην Κω προέρχεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης της Διεθνούς Τρομοκρατίας και πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό που έχει γνώση των πρακτικών που ακολουθεί το ISIS προκειμένου να εισχωρήσει αθόρυβα στα δυτικά κράτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής περιλαμβάνει κι έναν υπάλληλο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είναι αραβόφωνος και έχει απόλυτη γνώση των πρακτικών των τρομοκρατικών οργανώσεων και προσώπων που έχουν στρατολογηθεί από το ISIS. Δουλειά των κλιμακίων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ είναι να εντοπίζουν ύποπτα άτομα. Ηδη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εξειδικευμένα κλιμάκια (μεικτά, αποτελούμενα από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Αντιτρομοκρατικής) έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς πιο ενδελεχείς ελέγχους αλλοδαπών, που δήλωναν ότι είναι Σύροι πρόσφυγες, ωστόσο υπήρξαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των όσων υποστήριζαν.

Θεοδόσης Π. Πάνου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...