«Πόσιμο βιβλίο»!

Οι σελίδες που έφτιαξαν ερευνητές λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού του νερού από τα βακτήρια

Οι σελίδες που έφτιαξαν ερευνητές λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού του νερού από τα βακτήρια

Η λύση του προβλήματος της έλλειψης πόσιμου νερού στην Αφρική βρίσκεται σε ένα βιβλίο. Για την ακρίβεια, σε ένα βιβλίο πολλαπλών χρήσεων, μέσα από τις σελίδες του οποίου οι κάτοικοι της Αφρικής θα μπορούν αφενός να ενημερωθούν για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φιλτράρεται το νερό και αφετέρου να φιλτράρουν μόνοι τους το νερό που πίνουν.

Το λεγόμενο «πόσιμο βιβλίο», που είναι αποτέλεσμα έρευνας της Τέρι Ντάνκοβιτς από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπεργκ, αποτελείται από σελίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φίλτρα για να κάνουν το πόσιμο νερό πιο καθαρό και ασφαλές προς κατανάλωση. Χάρη στα νανομόρια από χαλκό ή άργυρο που περιέχουν, σκοτώνουν τα βακτήρια που ζουν στο νερό, καθώς αυτά περνούν μέσα από αυτές.

Ηδη η πειραματική χρήση των σελίδων-φίλτρων σε 25 μολυσμένες πηγές νερού στη Νότια Αφρική, στην Γκάνα και στο Μπαγκλαντές έδειξε ότι το χαρτί τους κατάφερε να εξουδετερώσει το 99% των βακτηρίων. Το εναπομείναν 1% είναι ίσο με τα επίπεδα μόλυνσης του τρεχούμενου νερού των αναπτυγμένων χωρών και ως εκ τούτου δεν συνιστά κίνδυνο για την υγεία.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκίσεις μια σελίδα, να την τοποθετήσεις σε μια βάση φίλτρου και να ρίξεις σε αυτή νερό από ποτάμια, ρέματα, πηγάδια και να το καθαρίσεις» εξηγεί η Ντάνκοβιτς, σύμφωνα με τα πειράματα της οποίας μια σελίδα είναι ικανή να διυλίσει έως και 100 λίτρα νερό. Ετσι ένα βιβλίο μπορεί να καθαρίσει την ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος σε διάστημα 4 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ