Καμιά αλλαγή, παρά τις υποσχέσεις, στον ΕΝΦΙΑ

Η παραδοχή του αναπλ.υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ότι η κάθε προσπάθεια μείωσης πάει για το 2016

Η παραδοχή του αναπλ.υπ. Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη ότι η κάθε προσπάθεια μείωσης πάει για το 2016

Καμιά ελάφρυνση δεν πρόκειται να έχουν φέτος περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ακίνητων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτου, καθώς οι όποιες σκέψεις για «βελτιώσεις» αφορούν το χαράτσι του 2016!
Η παραδοχή αυτή, κόλαφος για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε χθες διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών παραδέχτηκε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι «ο φόρος για το 2015 δυστυχώς θα είναι όπως ήταν περίπου και για το 2014. Δεν μπορέσαμε μέσω της διαπραγμάτευσης να πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ»!
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποσχέθηκε στους «θεσμούς» ότι τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και κατά το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο υπέρογκο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, το οποίο πλήρωσαν το 2014!

Αντικειμενικές του 2007!

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ήδη με τους δανειστές ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα ληφθούν υπόψη οι ήδη ισχύουσες αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπιστεί από το 2007 (!) και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου φόρου το 2014. Οι νέες αντικειμενικές τιμές που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς, θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.
Οι μικρές αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αλεξιάδης και θα εφαρμοστούν φέτος προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου και είναι οι εξής:

  • Καταργείται η απαλλαγή των ακινήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από τον ΕΝΦΙΑ, οπότε ο εν λόγω Οργανισμός θα απαλλάσσεται μόνο για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιεί ή παραχωρεί δωρεάν στο Δημόσιο.
  • Καταργείται επίσης η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Παρατείνεται και για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ