Λουκέτο και στο ιστορικό Μιχαλοπούλειον

Ενα από τα παλαιότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά (ιδρύθηκε το 1931) ρίχνει «αυλαία» λόγω capital controls και αύξησης του ΦΠΑ στο 23%

«Αυλαία» ρίχνει αιφνιδιαστικά ένα από τα πιο παλιά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά, από τα θρανία του οποίου πέρασαν μερικοί από τους πιο γνωστούς κατοίκους της πόλης. Επειτα από 84 χρόνια το γνώριμο Μιχαλοπούλειον οδηγείται στο λουκέτο λόγω οικονομικής «ασφυξίας»!

Το τέλος για το καταξιωμένο εκπαιδευτήριο της Καλλίπολης, που ιδρύθηκε το μακρινό 1931, γράφτηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσαν στον ιδιοκτήτη η πενταετής οικονομική κρίση, τα capital controls και η διαφαινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτηρίου και γιος της ιδρύτριας Γιούλας Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή, Ευάγγελος Πλαφουτζής, που το διευθύνει ήδη από το 1969, η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας του Μιχαλοπούλειου είναι οριστική.

Οικογένειες στην ανεργία

Πέρυσι μόλις και μετά βίας φοιτούσαν στο σχολείο περίπου 100 μαθητές, καθώς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες της ευημερίας των δεκαετιών του ’70 και του ’80, που τα προαύλια έσφυζαν από ζωή με πάνω από 700 μαθητές ανά σχολικό έτος. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το λουκέτο στο εκπαιδευτήριο θα οδηγήσει στην ανεργία περισσότερες από εξήντα οικογένειες.

«Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και προειδοποιεί για «ανυπολόγιστες συνέπειες» στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, επισημαίνει ότι η μαζική φυγή μαθητών και σπουδαστών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα οδηγήσει και άλλα σχολεία στον αφανισμό.

Τραγική κατάσταση

«Η σημερινή τραγική κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα» λέει ο κ. Κυραϊλίδης και τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα: «Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες. Ωστόσο, αν έως τότε δεν έχει γίνει κάποια κίνηση, πολύ φοβάμαι ότι κάθε μέρα θα έχουμε και ένα Μιχαλοπούλειον, αφού οι γονείς αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία έδωσε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταβολές στα λογιστικά βιβλία τους, ενώ ισχύουν κανονικά οι λοιπές υποχρεώσεις τους.

Δεν αποκλείεται αυτή η περίοδος να αξιοποιηθεί για εκ νέου διαβούλευση του ζητήματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Καταφύγιο μαθητών κατά τους βομβαρδισμούς στην Κατοχή

Το Μιχαλοπούλειον ιδρύθηκε το 1931 από τη Γιούλα Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή, πτυχιούχο δασκάλα του Αρσακείου Διδασκαλείου. Το σχολείο της όχι μόνο επέζησε στη γερμανική κατοχή, αλλά λειτούργησε και ως καταφύγιο των μαθητών του και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Από τις τάξεις του πέρασαν χιλιάδες Πειραιώτες, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στην ενήλικη ζωή τους στον επαγγελματικό και τον κοινωνικό στίβο.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις του δημοτικού, τη δεκαετία του ’30, δημιουργήθηκαν στην Καλλίπολη, κοντά στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος έδωσε στο σχολείο και την αρχική ονομασία του: Ιδιωτικόν Δημοτικόν Σχολείον Μιχαλοπούλου – Πλαφουτζή «Η Αγία Μαρίνα». Λίγα χρόνια αργότερα το σχολείο μετονομάστηκε σε Μιχαλοπούλειον από το πατρικό επώνυμο της ιδρύτριας, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πλήρη εκπαιδευτική μονάδα με γυμνάσιο και λύκειο, με τη δημιουργία νέων υποδομών. Τα τελευταία χρόνια, το Μιχαλοπούλειον περιελάμβανε και βρεφονηπιακό σταθμό, ο οποίος επίσης σταματάει να λειτουργεί.

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς

Ιδιαίτερα δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι η φετινή σχολική χρονιά, η οποία αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο περισσότερα κενά μπορέσουν, ωστόσο η εικόνα που δίνουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί δεν είναι καθόλου καλή. Μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με «χάρτη» που έφτιαξε ο αιρετός δάσκαλος Βασίλης Παληγιάννης, τα κενά ξεπερνούν τις 14.000 θέσεις με βάση επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας! Αν υπολογίσει κάποιος και τις αναμενόμενες ελλείψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως στις βασικές ειδικότητες, όπως μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, φιλόλογοι κ.λπ. λόγω και των πολλών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, ενδεχομένως ο αριθμός των κενών να ξεπεράσει τις 20.000!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη, τα κενά δεν είναι όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί και δεν ξεπερνούν τις 16.000 συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Νέα διακοπή στη δίκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας, λόγω «ξαφνικής αδιαθεσίας» της Πολάκη

Η «ξαφνική αδιαθεσία» της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, η οποία κατηγορείται για...

Oριστικό τέλος για Τουλουπάκη! Tην Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα επιλέξει αντικαταστάτη

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα ολοκληρώσουν την ερχόμενη Πέμπτη...

Κραυγή απόγνωσης από ιδιοκτήτες καταστημάτων! «Δεν έχει νόημα, καταστραφήκαμε»

Απελπισία έχει κυριεύσει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με εποχικά είδη, που πέρυσι...

Επιστήμονες που είχαν συνεργαστεί στο θρίλερ «Contagion» είπαν ότι θα… σκάσει πανδημία

Προετοιμασμένος για πανδημία από τα γυρίσματα του θρίλερ του 2011 «Contagion»...

Στα πράσα σπείρα που «έγδυνε» γεροντάκια

Δέκα Ρομά κακοποιοί, ένας Αλβανός και ένας συνταξιούχος αστυνομικός, μέλη εγκληματικής...

«Μαύρο» το εννιάρι του Νότη! Θρίλερ με την άδεια οπλοφορίας του τραγουδιστή

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το όπλο που εντοπίστηκε στην...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο λόγος που η Βάσω Λασκαράκη ζητάει την άμεση βοήθεια τον διαδικτυακών της φίλων

Η Βάσω Λασκαράκη το μεσημέρι της Τετάρτης απευθύνθηκε στους ακόλουθους της, ανεβάζοντας instastory μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram.Όπως ανέφερε, η ίδια αντιλήφθηκε...

Συγκλονίζει η Μορφούλα Ντώνα για την απώλεια του δεύτερου μωρού της (video)

Ο τηλεοπτικός φακός της εκπομπής «Pop Up» βρέθηκε στο σπίτι της Μορφούλας Ντώνα.Η Ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής, έγινα ευρύτερα γνωστή μέσα από τη συμμετοχή...

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης μας εξηγεί τους λόγους που ιδρώνουν οι πατούσες μας

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media. Ο ηθοποιός έχει βρει τον δικό του τρόπο να μοιράζεται με τους διαδικτυακούς...

Ο Σάββας Πούμπουρας φωτογραφίζεται με την κόρη του

Ο Σάββας Πούμπουρας κατά καιρούς ανεβάζει φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram και μας δείχνει πόσο ''χαζομπαμπάς'' είναι καθώς θέλει να ασχολείται με...

Κλειστά τα στόματα των επιστημόνων για το μπάχαλο με τη διπλή καταγραφή των κρουσμάτων

Ντόμινο εξελίξεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το μπάχαλο όσον αφορά το ζήτημα της καταγραφής κρουσμάτων σε δύο συστήματα, που φαίνεται...

Νέα διακοπή στη δίκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας, λόγω «ξαφνικής αδιαθεσίας» της Πολάκη

Η «ξαφνική αδιαθεσία» της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έγινε χθες αιτία για νέα διακοπή στη δίκη για τον...