Θαύμα! «Βραζιλιάνες» σφήκες εξολοθρεύουν τον καρκίνο

Το απόλυτο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να κρύβεται στο κεντρί σφήκας που ενδημεί στη Βραζιλία, καθώς…

Το απόλυτο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να κρύβεται στο κεντρί σφήκας που ενδημεί στη Βραζιλία, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τοξίνη του δηλητηρίου της μπορεί να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να πλήττει τα υγιή.

Ομάδα του πανεπιστημίου της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι η ουσία του δηλητηρίου της polybia paulista έχει την ιδιότητα να γαντζώνεται στα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζει να εκδηλώνουν διαρροή μορίων που είναι ζωτικά για την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα, η τοξίνη ΜΡ1, όπως διαπιστώθηκε στο εργαστήριο, σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, καθώς αλληλεπιδρά με τα λιπίδια που είναι αφύσικα κατανεμημένα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, δημιουργώντας τεράστιες τρύπες από τις οποίες γίνονται οι διαρροές των ζωτικής σημασίας μορίων. Στα υγιή κύτταρα τα ίδια μόρια είναι καλά κρυμμένα στο εσωτερικό, οπότε διασώζονται από την επίθεση της ΜΡ1.

Πολύ ωφέλιμο

«Οι καρκινικές θεραπείες που επιτίθενται στη σύνθεση των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης θα είναι μια απολύτως νέα κλάση αντικαρκινικών φαρμάκων» σχολιάζει ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο Πολ Μπιλς από το πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Βραζιλιάνους ερευνητές.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ ωφέλιμο στην ανάπτυξη νέων συνδυαστικών θεραπειών, κατά τις οποίες πολλά φάρμακα χορηγούνται ταυτόχρονα για τη θεραπεία του καρκίνου, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία των καρκινικών κυττάρων ταυτόχρονα» προσθέτει.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτής της νέας θεραπευτικής προσέγγισης είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να ελεγχθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και σε ανθρώπους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ