«Ορθιος» θεός ο Τουταγχαμών

Mουμιοποιήθηκε με το πέος σε στύση ο Φαραώ της Αιγύπτου

Σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με το πτώμα ήταν το πέος του Τουταγχαμών όταν μουμιοποιήθηκε από τους Αιγύπτιους ταριχευτές, ώστε να θεωρηθεί «θεός μετά θάνατον».

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η πιο διάσημη μούμια στον κόσμο, επισημαίνει η αιγυπτιολόγος Σελίμα Ικράν, είναι η πρώτη και η μοναδική που βρέθηκε με αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Πιστεύει ότι ο λόγος που έγινε αυτό ήταν η προσπάθεια που έκανε ο Τουταγχαμών να επαναφέρει στην Αίγυπτο τη λατρεία πολλών θεοτήτων. Οπως εξηγεί η Ικράν, ο πατέρας του, Ακενατόν, είχε προσπαθήσει να επιβάλει τη λατρεία ενός και μόνο θεού, του Ατόν, που παρέπεμπε στον ηλιακό δίσκο. Εφτασε στο σημείο να κλείσει τους ναούς των άλλων θεοτήτων, κάτι που δεν δέχτηκαν οι υπήκοοί του. Γι’ αυτό ο Τουταγχαμών έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκαταστήσει την παραδοσιακή θρησκεία.

Στο βασίλειο των νεκρών

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζει η αιγυπτιολόγος, οι ταριχευτές τον μουμιοποίησαν με το πέος του σε στύση, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει τον θρησκευτικό του αγώνα και στο βασίλειο των νεκρών.

Η παρέμβασή τους έκανε τον 19χρονο Φαραώ να μοιάζει με τον Οσιρι, τον θεό της μεταθανάτιας ζωής. Η αιγυπτιολόγος εντοπίζει άλλο ένα στοιχείο που πιστεύει ότι ενισχύει τη θεωρία της: ο Τουταγχαμών θάφτηκε χωρίς την καρδιά του, γεγονός που επίσης μπορεί να παραπέμπει στον Οσιρι, καθώς σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία δολοφονήθηκε από τον αδερφό του Σεθ, ο οποίος τεμάχισε το σώμα του.

Το πέος του Φαραώ δεν έχει βρεθεί, με την Ικράν να πιστεύει ότι έσπασε κατά την ανακάλυψη της σαρκοφάγου, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι κλάπηκε.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μυστήριο γύρω από τον Τουταγχαμών, που βασίλεψε για εννέα χρόνια, από το 1332 π.Χ. μέχρι το 1323 π.Χ. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρες, με κάποιους να πιστεύουν ότι σκοτώθηκε σε ατύχημα με το άρμα του, ενώ πρόσφατα διατυπώθηκε η θεωρία ότι πέθανε από κληρονομική ασθένεια.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ