Με τη φωνή «διαβάζουν» και την άνοια

Μέσω της ομιλίας εντοπίζονται νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Σύστημα έγκαιρης διάγνωσης της άνοιας και λοιπών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, μέσω της φωνής, αναπτύσσουν ερευνητές στο Νιου Τζέρσεϊ, ώστε να εντοπίζουν σε πολύ πρώιμα στάδια τα συμπτώματα προκειμένου να χορηγείται αγωγή που θα καθυστερεί την εξέλιξή τους.

Εφόσο η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, καθένας θα μπορεί να κάνει το διαγνωστικό τεστ στο σπίτι του, μέσω εφαρμογής στο κινητό του.

Η νευροψυχολόγος του πανεπιστημίου Seton Hall του Νιου Τζέρσεϊ, Σόνα Πάτελ, ηγείται ερευνητικής ομάδας η οποία μελετά τις διαφορές στην ομιλία στους υγιείς ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από άνοια. «Ο καθένας μας αντιδρά στα ερεθίσματα με τη φωνή του αυτόματα, χωρίς να το καταλαβαίνει» εξηγεί, προσθέτοντας ότι προσπαθούν να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιήσουν την ομιλία για να διαγνώσουν νευρολογικές παθήσεις. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι Αμερικανοί επιστήμονες σκανάρουν τον εγκέφαλο των εθελοντών που συμμετέχουν στην έρευνα την ώρα που κάνουν φωνητικά τεστ μπροστά από ένα μικρόφωνο.

Η φωνή τους καταγράφεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αναλύει τον τρόπο ομιλίας τους αλλά και τον συνδυασμό λέξεων που χρησιμοποιούν.

Φθηνό τεστ

Η Σόνα Πάτελ ευελπιστεί ότι η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο και, σε περίπτωση που δώσει θετικά αποτελέσματα, πιστεύει ότι θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα φθηνό διαγνωστικό τεστ που θα εντοπίζει την άνοια στα πρώιμα στάδιά της.

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουν εφαρμογή για κινητά που θα βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας. Θα πρόκειται για γρήγορο φωνητικό διαγνωστικό τεστ, το οποίο ο καθένας θα μπορεί να κάνει μόνος του ή παρουσία γιατρού.

Μετά την ολοκλήρωσή του η εφαρμογή θα υποδεικνύει την πιθανότητα να αναπτύξει εκείνος κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Αυτό θα επιτρέπει την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή του καθυστερώντας την εξέλιξη των παθήσεων.

Την ίδια ώρα αμερικανική έρευνα υπό τον Μάντχαβ Θαμπισέτι, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», σημειώνει ότι τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία στην ηλικία των 50 ετών μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της άνοιας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ