Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η μεγάλη απόβαση στον Πειραιά

Aρχισε η αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης. Χιλιάδες μετανάστες στα επιπλέον πλοία που ναυλώθηκαν

Αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου. Ο αυξημένος αριθμός αστυνομικών και καταγραφικών μηχανημάτων, καθώς και τα επιπλέον δρομολόγια πλοίων επέτρεψαν την αποχώρηση 8.000 προσφύγων και παράτυπων μεταναστών μέσα σε μία μόλις μέρα.

Ωστόσο το πλήγμα για τον τουρισμό είναι ήδη βαρύ, με διαδοχικές ακυρώσεις στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Πέντε πλοία γεμάτα με Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες απέπλευσαν χθες από τη Μυτιλήνη με προορισμό την ηπειρωτική χώρα. Περί τα 1.000 άτομα επιβιβάστηκαν στο «Blue Star 1» με προορισμό την Καβάλα, ενώ ο κύριος όγκος των 7.000 ατόμων αναχώρησε για τον Πειραιά με τα πλοία «Blue Star Patmos», «Tera Jet», «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη».

Τη Δευτέρα είχαν φτάσει στην Αττική ακόμη 2.850 αλλοδαποί, από τους οποίους άλλοι πήγαν στα σύνορα με τα Σκόπια και άλλοι εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από την πλατεία Βικτωρίας και άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Ο αυξημένος ρυθμός αναχώρησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη έγινε δυνατός χάρη στη ναύλωση επιπλέον πλοίων και στην επιτάχυνση της διαδικασίας 4e3q4tgew 2καταγραφής και ταυτοποίησης, με την ενίσχυση των απογραφικών υπηρεσιών με 60 αστυνομικούς και δέκα ειδικά μηχανήματα. Μόνο στο γήπεδο «Γεώργιος Σκούφος» καταγράφηκαν χθες περισσότεροι από 7.000 αλλοδαποί, ενώ καινούργια απογραφικά κέντρα θα δημιουργηθούν μέσα στην εβδομάδα.

«Βρεθήκαμε στο μηδέν και τώρα γίνονται ουσιαστικές κινήσεις από την Πολιτεία για να αποσυμφορηθεί το νησί» δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός και πρόσθεσε: «Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται τις επόμενες μέρες».

Πάντως η αυξανόμενη μεταναστευτική ροή προκάλεσε ακυρώσεις στις αφίξεις έξι κρουαζιερόπλοιων με 5.000 επιβαίνοντες, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αυτή την εβδομάδα στη Μυτιλήνη και τον Μόλυβο. Αντί της Λέσβου, τα πλοία θα προσεγγίσουν τη Μύρινα Λήμνου.

Στο μεταξύ, την ενίσχυση του δήμου Λέσβου σε εξοπλισμό καθαριότητας ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Θεσσαλονίκης, Ηλίας Ψινάκης και Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Επιπλέον, ο κ. Ψινάκης καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας ό,τι μπορούν: «Ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, χημικές τουαλέτες κλπ. Θα ήμουν υπόχρεος σε όποιον μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση των κατοίκων της Λέσβου και των προσφύγων προτού να είναι αργά».

Παρασύρθηκε Σύρος στον Αξιό

Aκαρπη ήταν και η δεύτερη ημέρα ερευνών για τον εντοπισμό του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τη Δευτέρα στον Αξιό. Ανδρες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, αλλά και δύτες της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας την αναζήτηση του αγνοούμενου αλλοδαπού στα νερά, στις όχθες και στους παραπόταμους του Αξιού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο νεαρός είχε φτάσει στην Ελλάδα μαζί με συγγενείς του, με τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Το πρωί της Δευτέρας βούτηξε στον Αξιό για να τον διασχίσει και να περάσει στην απέναντι όχθη, όμως παρασύρθηκε από τα νερά και έκτοτε αγνοείται.

Βαφτίζονται χριστιανοί για να πάρουν άσυλο

Νέα πατρίδα, νέα ζωή, νέα θρησκεία. Εκατοντάδες μουσουλμάνοι μετανάστες, κυρίως Αφγανοί και Ιρανοί, ασπάζονται τον χριστιανισμό και βαφτίζονται στις εκκλησίες του Βερολίνου προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές χορήγησης ασύλου από τη Γερμανία.

Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι η αληθινή πίστη τούς ώθησε στην αλλαγή θρησκεύματος, δεν χωράει αμφιβολία ότι η απόφασή τους αυτή μπορεί να τους εξασφαλίσει ευκολότερα άσυλο, καθώς τους επιτρέπει να ισχυριστούν ότι θα υποστούν διώξεις, αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον πάστορα Γκότφριντ Μαρτένς, μόνο στην ευαγγελική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Βερολίνο έχουν βαφτιστεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες μετανάστες. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πολλοί αλλαξοπιστούν για να αυξήσουν τις πιθανότητες παραμονής τους στη χώρα, όμως για εκείνον το κίνητρο δεν παίζει ρόλο. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που -όπως λέει- επηρεάζονται από τις διδαχές του χριστιανισμού και αλλάζουν εντελώς ζωή. Υπολογίζει μάλιστα ότι μόνο ένα 10% εξ όσων βαφτίζονται χριστιανοί δεν επιστρέφουν στην Εκκλησία μετά τη βάφτισή τους. «Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται επειδή έχουν κάποιου είδους ελπίδα αναφορικά με το άσυλό τους. Τους προσκαλώ να έρθουν κοντά μας, γιατί όποιος έρχεται εδώ δεν φεύγει ίδιος με πριν» εξηγεί ο Μαρτένς.

Κανείς εξ αυτών φυσικά δεν παραδέχεται ότι αλλαξοπιστεί λόγω συμφέροντος, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Βεσάμ Χεϊντάρι, ο οποίος αρχικά αιτήθηκε άσυλο στη Νορβηγία και βαφτίστηκε εκεί χριστιανός το 2009. Η αίτησή του όμως απορρίφθηκε, επειδή οι νορβηγικές Αρχές δεν πίστεψαν ότι θα μπορούσε να διωχθεί ως χριστιανός στο Ιράν, επομένως μετακόμισε στη Γερμανία για τον ίδιο σκοπό και βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης των γερμανικών Αρχών.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...