Το αλτσχάιμερ ενδέχεται να μεταδίδεται και μέσω του αίματος

Πώς συνδέεται η ασθένεια με τη νόσο των τρελών αγελάδων

Το Αλτσχάιμερ, η νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, μπορεί να μεταδοθεί μέσω των μεταγγίσεων αίματος, τις επεμβάσεις, ακόμα και τις οδοντιατρικές εργασίες, ακριβώς όπως η νόσος των τρελών αγελάδων, προειδοποιεί Βρετανός ερευνητής.

Ο καθηγητής Τζον Κόλιντζ, ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς εγκεφάλου στη Βρετανία, τονίζει ότι «πρέπει να ξανασκεφτούμε την άποψή μας για το Αλτσχάιμερ και να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο αυτό να μεταδίδεται κατά λάθος στους ασθενείς», εξαιτίας πλημμελούς στείρωσης των ιατρικών εργαλείων.

Ο καθηγητής Κόλιντζ από το University College του Λονδίνου έπεσε τυχαία πάνω στον κρίκο που συνδέει το Αλτσχάιμερ με τη νόσο των τρελών αγελάδων, όταν μελετούσε τους εγκεφάλους οκτώ ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Κρόιτσφελντ Γιάκομπς, την ανθρώπινη μορφή της νόσου των τρελών αγελάδων. Οι ασθενείς αυτοί είχαν κολλήσει τη νόσο, καθώς στην παιδική ηλικία τους εξαιτίας προβλημάτων ανάπτυξης είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ενέσεις ανθρώπινων ορμονών.

Ο ερευνητής εντόπισε την πρωτεΐνη-σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, τη β-αμυλοειδή, στον εγκέφαλο των επτά από τους οκτώ ασθενείς. Σε τέσσερις από αυτούς τα επίπεδά της περιγράφονται ως «σοβαρά».

Αλλοίωση

Στη σχετική δημοσίευσή του στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» ο Κόλιντζ αναφέρει ότι οι ασθενείς που μελέτησε ήταν ηλικίας από 36 έως 51 ετών και η εγκεφαλική αλλοίωση που παρατήρησε σε αυτούς «δεν συναντάται» σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Ο επιστήμονας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στη β- αμυλοειδή πρωτεΐνη και την πρωτεΐνη prion που προκαλεί το Κρόιτσφελντ Γιάκομπς σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί αν οι δύο νόσοι μπορούν να μεταδοθούν με τον ίδιο τρόπο, και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό μολυσμένα ιατρικά εργαλεία ή αίμα μπορεί να μεταφέρουν τη β- αμυλοειδή πρωτεΐνη από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Πάντως, άλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι δείγμα που εξέτασε ο Κόλιντζ είναι μικρό και δεν είναι επαρκές για να αποδείξει τη θεωρία του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ