Βαθύ χάσμα στην Ευρώπη: στα δύο οι διαδηλωτές για τους μετανάστες

Η μεταναστευτική κρίση έγινε η νέα αφορμή για να διαπιστωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βαθιά διχασμένη

Η μεταναστευτική κρίση έγινε η νέα αφορμή για να διαπιστωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βαθιά διχασμένη. Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο από το Λονδίνο ως την Κοπεγχάγη ζητώντας μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή όμως στη Βαρσοβία και την Πράγα χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Πίσω από πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» ή «η ζωή των προσφύγων μετρά», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν στο Λονδίνο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κάμερον να υιοθετήσει πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική σε σχέση με τους 20.000 πρόσφυγες που ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Στη Δανία, οι Αρχές της οποίας προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των ανθρώπων αυτών. Πολλές άλλες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στη Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα.

Στον αντίποδα, 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης». Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν στην Πράγα, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την Ε.Ε. αλλά και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ