Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Απατεώνες «έγδυσαν» γνωστούς και συγγενείς της Παπαδοπούλου

Εξαπάτηση από το ίδιο κύκλωμα χάκινγκ που «χτύπησε» και...

Οργισμένη η Αντωνά, μίλησε για πρώτη φορά για το χακάρισμα του λογαριασμού...

Εκρηξη οργής από τη Μαρία Αντωνά για το χακάρισμα...

Στην πρωτεύουσα ψάχνουν οι Αρχές τους ληστές που ανατίναξαν ΑΤΜ στην Πάτρα

Στην Αττική αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές το ορμητήριο των...

Η Βανδή και το… χαμόγελο για το μονόπετρο από τον Μπισμπίκη

Χαμογέλασε και έφυγε η Δέσποινα Βανδή μόλις ρωτήθηκε από...

Πολεμικά πλοία κατά διακινητών

Η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση βίας στη Μεσόγειο για να αντιμετωπίσει τα κύματα των μεταναστών

Η Ε.Ε. αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση βίας στη Μεσόγειο για να αντιμετωπίσει τα κύματα των μεταναστών

Με μια νέα, σπασμωδική κίνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τα κύματα προσφύγων και μεταναστών, καθώς αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών, στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της στη Μεσόγειο!
Ακόμη μία φορά η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη και προσπαθεί χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και με ημίμετρα που λαμβάνονται με καθυστέρηση ετών να αντιδράσει στην ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή προσφύγων από χώρες που αποτελούν εμπόλεμες ζώνες στις περισσότερες περιπτώσεις και οι κάτοικοί τους τις εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες, όπως είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή η Λιβύη.

Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, βάσει του μέτρου αυτού που θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Θεωρητικά πρόκειται για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία άρχισε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Navfor Med προέβλεπε την παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα μόνο των εγκληματικών δικτύων τα οποία στέλνουν κάθε μέρα από τις ακτές της Λιβύης πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία. Η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου.

f2 7

Εβαλαν στον γύψο τη Συνθήκη Σένγκεν

Με τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του Βορρά να βάζουν τη Συνθήκη Σένγκεν «στον γύψο», αποδεικνύοντας πόσο ευμετάβλητες είναι τελικά οι συνθήκες ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα, οι «28» αναζητούν -μάταια, όπως φαίνεται- τους συμβιβασμούς εκείνους που θα επιτρέψουν να εμφανιστεί η Ευρώπη «ενωμένη» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Χθες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., προκειμένου να καταλήξουν επί της πρότασης της Κομισιόν για το υποχρεωτικό «μοίρασμα» επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέβαλαν κατά τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έλαβε απόφαση μόνο για τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η απόφαση καθιερώνει έναν μηχανισμό προσωρινής και έκτακτης μετεγκατάστασης για δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη και αφορά πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και έφτασαν στα ανωτέρω κράτη-μέλη από τις 15 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τα κράτη που συμμετέχουν θα λάβουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που εντάσσεται στον μηχανισμό μετεγκατάστασης. Η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχουν στην απόφαση, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Μηνύματα και ευχές στα σωσίβια

Συγκινητικά μηνύματα, ευχές και προσευχές για ένα ασφαλές ταξίδι, τηλέφωνα συγγενών και φίλων που θα χρησιμοποιηθούν, αν η λέμβος βυθιστεί και οι επιβάτες της «χαθούν» για πάντα στο Αιγαίο. Τα σωσίβια των προσφύγων, που φθάνουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες από τη γειτονική Τουρκία, «κουβαλούν» συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες, ελπίδες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο αλλά και φόβο για το δύσκολο εγχείρημα. «Το όνομά μου είναι Αμπτιραχμάν Αλί Γιουσούφ. Αν με βρείτε, καλέστε αυτό το νούμερο. Αυτή είναι η μάνα μου» σημειώνεται σε ένα από τα σωσίβια που βρήκαν εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Απόστολο Βεΐζη, αντίστοιχα μηνύματα υπάρχουν στα περισσότερα σωσίβια των προσφύγων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον «εφιάλτη» του πολέμου. «Γνωρίζουν τους κινδύνους του ταξιδιού. Oπως έλεγε μια μητέρα από τη Συρία, εκεί είναι βέβαιο ότι θα πεθάνουν είτε από μια βόμβα είτε από τις δυνάμεις του Aσαντ είτε από το Iσλαμικό Kράτος. Μπαίνοντας σε μια βάρκα, έχουν μια πιθανότητα να επιβιώσουν» αναφέρει ο κ. Βεΐζης.
Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης για το μεταναστευτικό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια συμβολική κίνηση, παραδίδοντας ένα σωσίβιο διάσωσης σε όλους τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δολοφονία χαρακτήρα Λιάγκα από τον Κούγια: «Τι σίχαμα»

Το 'χει φαίνεται ο Μάιος να είναι ο μήνας...

Πάντα κομψή η Αννα Φόνσου

Σε έναν από τους αγαπημένους της προορισμούς, το Λουτράκι,...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αυτοεξόριστος στην πατρική γη

Στο χωριό Μικρομάνη Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...