Διπλό άγχος για Γιώργο!

Οι κινήσεις διάλυσης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και οι υπογραφές-μπλόκο ομιλίας του σε συνέδριο απειλούν με πολιτικό αφανισμό τον Παπανδρέου.

Εκδηλο είναι το άγχος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το ενδεχόμενο πολιτικού του αφανισμού.

Από τη μια τίθεται -για πρώτη φορά τόσο δυνατά- υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή του ως ομιλητής σε συνέδριο του TEDGlobal 2013, που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο στις 10-14 Ιουνίου. Από την άλλη, η Σοσιαλιστική Διεθνής της οποίας είναι πρόεδρος βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει βήμα για τις ομιλίες του και χάσει το όποιο κύρος τού προσδίδει ο τίτλος του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τότε θα επέλθει ο πολιτικός του αφανισμός. Χθες έγινε γνωστό ότι στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ηλεκτρονική αίτηση κατά της επίσκεψης Παπανδρέου στο Εδιμβούργο στο προαναφερθέν συνέδριο, όπου θα συμμετάσχει με ομιλία που έχει τίτλο «Στιγμές Αλήθειας».

«Ο Γιώργος Παπανδρέου οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση» αναφέρουν οι ανώνυμοι επικριτές του που ανέβασαν στο Διαδίκτυο την αίτηση και συνεχίζουν: «Την ίδια στιγμή, ο Παπανδρέου συνεχίζει να υποστηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και ταξιδεύει πολυτελώς ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις για τα “μαθήματα που πήρε από την ελληνική κρίση”. Πρόκειται για προσβολή σε αυτούς που πήραν τα πραγματικά μαθήματα της κρίσης».

Ο αριθμός των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί κάτω από το κείμενο αυτό έχει ξεπεράσει τις 1.700 μέσα σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων ημερών και ο στόχος είναι να φθάσει τις 2.000. Πάντως οι υπεύθυνοι του TEDGlobal 2013 διαβεβαίωναν ότι «ο κ.Παπανδρέου είναι πολύτιμος ομιλητής και θα παραστεί στο συνέδριο».

Το δεύτερο άγχος του έχει να κάνει με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο Γιώργος Παπανδρέου εντείνει τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να παραμείνει ενωμένη και συμπαγής η Σοσιαλιστική Διεθνής, η οποία απειλείται από την πρωτοβουλία των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων να συγκροτήσουν έναν νέο φορέα.

Την αντίθεσή του στη διάσπαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς διατυπώνει με ανοιχτή επιστολή του προς τα κόμματα-μέλη της οργάνωσης μαζί με τον γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα. Στην επιστολή ο κ. Παπανδρέου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε εποχές κρίσης για την Ευρώπη και όταν όλοι υποφέρουν από τη μεγάλη ύφεση της οικονομίας σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι λυπηρό η ηγεσία των Γερμανών μελών μας να επιδιώκει τη διαίρεση του διεθνούς προοδευτικού κινήματος, αντί να προωθεί τη συσπείρωση και την ενδυνάμωσή του».  

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ