Μισθοί του 2005, με τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών να παραμένουν στα ύψη

Τον κατήφορο έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι μισθοί στη χώρα και συγκεκριμένα από τότε που άρχισε η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου. Οι μισθοί σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο που κυμαίνονταν οκτώ χρόνια πριν, δηλαδή έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του 2005.

Βάσει του Δείκτη Μισθών που κατάρτισε η Στατιστική Υπηρεσία, το επίπεδο των αμοιβών σήμερα φαίνεται να έχει υποχωρήσει στο 81,2% (σε σχέση με το έτος βάσης, 2008, που γίνεται η σύγκριση). Εχουν δηλαδή φθάσει στο επίπεδο που κυμαίνονταν οι μισθοί οκτώ χρόνια πριν, το 2005.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πορεία των μισθών από το δεύτερο μισό του 2010, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται και το πρώτο μνημόνιο, είναι αυστηρά καθοδική. Πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και την ένταξη στο μνημόνιο το α’ τρίμηνο του 2010 οι μισθοί είχαν φθάσει και στο υψηλότερο σημείο, στο 104,5%, της περιόδου που εξετάζεται.

Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2013 οι απώλειες ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ λόγω της λήξης των κλαδικών συμβάσεων και του χρόνου ισχύος της μετενέργειας αναμένεται νέα υποχώρηση του επιπέδου των αμοιβών και το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

ΕΛ. ΣΟΛ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ