Νίκησαν το AIDS με μυελό οστών!

Αμερικανοί γιατροί εκρίζωσαν τον ιό από τον οργανισμό δύο ανδρών ύστερα από επιτυχή μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών κατάφερε να εκριζώσει τον ιό του AIDS από τον οργανισμό δύο ανδρών! Ομάδα του Brigham and Women’s Hospital στις ΗΠΑ ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ένας από τους δύο ασθενείς, που δεν παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το AIDS εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα επιστροφής του ιού.

Ωστόσο, οι γιατροί που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της νέας θεραπευτικής προσέγγισής τους στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρίας AIDS προειδοποιούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνει κανείς λόγο για οριστική θεραπεία.

Στο DNA

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκρίζωση του ιού HIV από τον οργανισμό είναι πολύ δύσκολη, επειδή αυτός κρύβεται μέσα στο ανθρώπινο DNA, δημιουργώντας έτσι αποθέματα στον οργανισμό, τα οποία δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο της συμπεριφοράς του ιού στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά όταν σταματά η χορήγησή τους, ο ιός επανακάμπτει.

Οι δύο άνδρες, των οποίων η ταυτότητα δεν αποκαλύπτεται, ζουν με τον ιό του AIDS εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ και οι δύο εκδήλωσαν καρκίνο, συγκεκριμένα λέμφωμα, που ανάγκασε τους γιατρούς τους να τους υποβάλουν σε μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού, ο οποίος είναι το σημείο όπου παράγονται τα νέα κύτταρα του αίματος και εκτιμάται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη αποθήκη του ιού του AIDS.

Στις αιματολογικές εξετάσεις που τους γίνονται μετά τη μεταμόσχευση, στον έναν δεν έχει εντοπιστεί ένδειξη του ιού για δύο χρόνια και στον άλλον εδώ και τέσσερα. Και στους δύο οι γιατροί σταμάτησαν τη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, στον έναν εδώ και δεκαπέντε εβδομάδες και στον άλλων εδώ και επτά εβδομάδες. Οι αιματολογικές εξετάσεις τους συνεχίζουν να είναι καθαρές.

Πιθανότητες

«Δεν έχουμε αποδεδειγμένη θεραπεία, χρειάζεται να τους παρακολουθήσουμε για περισσότερο χρόνο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, αν ο ιός δεν εμφανιστεί για έναν χρόνο ή και για δύο μετά την παύση της φαρμακευτικής αγωγής, οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί έπειτα από καιρό είναι εξαιρετικά χαμηλές» εξηγεί ο δρ Τίμοθι Χένριχ, που προειδοποίησε ωστόσο ότι ο ιός μπορείς να κρύβεται στον ιστό του εγκεφάλου ή στον γαστρεντερικό σωλήνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ