Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Ανθρωποκυνηγητό για τους δραπέτες της Αμυγδαλέζας

Εξεγερμένοι λαθρομετανάστες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης με αστυνομικούς το κέντρο κράτησής τους – Πού ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. όσους το έσκασαν κατά τη διάρκεια των ταραχών

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για να εντοπίσει δέκα λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να δραπετεύσουν κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων που ακολούθησαν την εξέγερση στο κέντρο προσωρινής κράτησης της Αμυγδαλέζας το βράδυ του Σαββάτου και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα αστυνομικών.

Οι αλλοδαποί που φιλοξενούνταν εκεί βρήκαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων και εξαφανίστηκαν. Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, οι λαθρομετανάστες -οκτώ Πακιστανοί και δύο Αφγανοί- εκμεταλλευόμενοι το χάος που επικρατούσε λόγω των επεισοδίων κατάφεραν να λυγίσουν έναν μεταλλικό στύλο στην περίφραξη του κέντρου στην πίσω πλευρά και έτσι να βρουν έξοδο προς τα χωράφια.

Από την πρώτη στιγμή που ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και διαπιστώθηκε η απουσία τους, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., περιπολικά της Αμεσης Δράσης και μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. άρχισαν να σαρώνουν την Αμυγδαλέζα και τις γύρω περιοχές, πραγματοποιώντας έρευνες σε εγκαταλειμμένα σπίτια, αλλά και σε καταστήματα, όπως ταβέρνες και καφετέριες, σε μια προσπάθεια να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Μάλιστα, ομάδες αστυνομικών πραγματοποίησαν έρευνες ακόμη και σε περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες -όπως τα Μεσόγεια-, όπου εργάζονται αλλοδαποί, προκειμένου να διαπιστωθεί μήπως οι δραπέτες έχουν καταφύγει σε συμπατριώτες τους.33hj5j98j785

Τα επεισόδια…

Oλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, όταν μια μεγάλη ομάδα από τους 1.620 αλλοδαπούς που φιλοξενούνται στην Αμυγδαλέζα, άρχισε να προκαλεί επεισόδια, καθώς επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που τους επιτηρούσαν στην αίθουσα φαγητού.

Οι περίπου δέκα αστυνομικοί εγκατέλειψαν την αίθουσα και μάλιστα οι περισσότεροι τραυματισμένοι! Στη συνέχεια, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στον αύλειο χώρο του κέντρου, τον οποίο κατέλαβαν οι μετανάστες, που είχαν «εξοπλιστεί» πλέον με ξύλα, πέτρες, καδρόνια και ό,τι άλλο μπορούσαν να ξηλώσουν από τα καταλύματά τους και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ, τα επεισόδια είχαν πάρει μεγάλη έκταση, ενώ πολλοί αλλοδαποί έβγαλαν μέσα από τα κοντέινερ όπου ζουν τα στρώματά τους και τους έβαλαν φωτιά, όπως και σε κάδους απορριμμάτων.

Εκείνη την ώρα είχαν ήδη φτάσει στην Αμυγδαλέζα μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας, άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με σκοπό να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όμως, όταν προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο του κέντρου κράτησης δέχθηκαν βροχή από πέτρες και μπουκάλια νερού, τα οποία οι αλλοδαποί είχαν γεμίσει με άμμο και χαλίκια!

Η επέμβαση

Τελικά, λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα και έπειτα από δυναμική επέμβαση των διμοιριών των ΜΑΤ, οι αλλοδαποί βρέθηκαν περικυκλωμένοι και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταλύματά τους. Από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ασφάλεια Αττικής για τους υποκινητές των επεισοδίων, συνελήφθησαν δεκαεπτά Πακιστανοί, δεκατέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, εννέα Αφγανοί και ένας Μαροκινός, οι οποίοι κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας και αντίσταση κατά της Αρχής.

Στο μεταξύ, η καταμέτρηση των ζημιών που έγινε χθες στο κέντρο κράτησης αποδεικνύει το μέγεθος των επεισοδίων, καθώς οκτώ κοντέινερ κάηκαν ολοσχερώς, σχεδόν τα μισά κλιματιστικά μηχανήματα έχουν καταστραφεί επίσης ολοσχερώς, ενώ παραπάνω από τους μισούς οικίσκους έχουν κατεστραμμένα παράθυρα και πόρτες.

Οι συνθήκες

Οι αλλοδαποί διαμαρτύρονταν για την επιμήκυνση του χρόνου κράτησής τους από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες και παράλληλα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς την τελευταία εβδομάδα στο κέντρο κράτησης έχει κοπεί το ρεύμα λόγω εργασιών επέκτασης. Το να μη λειτουργούν τα φώτα και τα κλιματιστικά στα κοντέινερ, είχε ως αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο εσωτερικό των μεταλλικών κοντέινερ όπου ζουν οι λαθρομετανάστες να αναπτύσσονται θερμοκρασίες ακόμη και 50 βαθμών Κελσίου! Πάντως, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες της Ασφάλειας, η κύρια αιτία για την πρόκληση των επεισοδίων ήταν η επιμήκυνση του χρόνου κράτησης των αλλοδαπών.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...