Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Αντίο με χειροκρότημα στον σπουδαίο Νίκο Φώσκολο

Ηταν όλοι εκεί χθες και αποχαιρέτησαν τον διάσημο σκηνοθέτη και σεναριογράφο.

Το ταλέντο του Νίκου Φώσκολου δεν περιοριζόταν στο να πλάθει ιστορίες και να τις μοιράζεται με τον κόσμο. Είχε επίσης το χάρισμα να ανακαλύπτει ηθοποιούς, να τους επιβάλλει, να τους κάνει αναγνωρίσιμους και να τους καθιερώνει στη συνείδηση του κοινού. Τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους, παιδιά του, οικογένειά του. Αυτή η οικογένεια λοιπόν βρέθηκε σύσσωμη χθες στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης για να πει το «τελευταίο αντίο» στον δάσκαλο, τον πατέρα, τον φίλο. Να δώσει το τελευταίο χειροκρότημα σε έναν σπουδαίο παραμυθά που ένωσε οικογένειες γύρω από τη μικρή οθόνη με τις -υπερβολικές κατά πολλούς- ιστορίες του που όμως οι τηλεθεατές τις λάτρεψαν.


Η κηδεία του «Μίδα της ελληνικής μυθοπλασίας», που με ό,τι καταπιανόταν γινόταν χρυσός, ήταν μια συγκέντρωση με τα μεγαλύτερα αστέρια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού σινεμά, της ασπρόμαυρης και στη συνέχεια της έγχρωμης τηλεόρασης! Ο παλιός, καλός φίλος του Νίκου Φώσκολου Γιάννης Βογιατζής εκφώνησε πρώτος επικήδειο λόγο και θυμήθηκε την εποχή που ο εκλιπών ήταν ένας 18χρονος νεαρός με κρεμεζί πουκάμισο και παρακολουθούσε φανατικά κινηματογράφο στα σινεμά της γειτονιάς τους, στην Ηλιούπουλη. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης για να τονίσει ότι όλος ο κόσμος των σκηνοθετών γονατίζει μπροστά στο τεράστιο έργο που έχει αφήσει, ενώ τελευταίος μίλησε ο Μίνως Κυριακού που τον ευχαρίστησε μέσα από την ψυχή του για τις μεγάλες επιτυχίες που δημιούργησε στον ΑΝΤ1. Τραγικές φιγούρες, η τρίτη και τελευταία σύζυγος του Νίκου Φώσκολου, η Τόνια, αλλά και η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα του, η Ελλη, συνοδευόμενη από την κόρη τους Ντέλλα, καθώς και ο γιος του Σπύρος Φώσκολος από τον πρώτο του γάμο (με την Τζέλλα).


Ανάμεσα σε εκείνους που είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που τους έδωσε τους ρόλους της ζωής τους κι εκτινάχθηκε στα ύψη η καριέρα τους ήταν η Γκέλυ Μαυροπούλου. Η μεγάλη μας πρωταγωνίστρια, που έλαμψε στο πανελλήνιο με τον ρόλο της στον «Αγνωστο πόλεμο», ήταν εκεί για να τον αποχαιρετήσει. «Ο Νίκος γνώριζε το μυστικό της επιτυχίας. Με πίστευε πάρα πολύ, του άρεσα ως ηθοποιός και μου έδωσε πολλές επιτυχίες» μας είπε συγκινημένη η ηθοποιός.


Η παρουσία της στον χώρο μάς έφερε στον νου και τον έτερο πρωταγωνιστή της θρυλικής σειράς τής τότε ΥΕΝΕΔ, τον Αγγελο Αντωνόπουλο που υποδυόταν τον συνταγματάρχη Βαρτάνη, αλλά δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε πουθενά. «Ο Αγγελος Αντωνόπουλος από τον “Αγνωστο πόλεμο” και ο Χρήστος Πολίτης από τη “Λάμψη” ήταν οι μεγάλοι απόντες από την τελευταία πράξη της ζωής του Νίκου Φώσκολου» ψιθύριζαν πολλοί από τους παρευρισκομένους.


Αντίθετα, η Μαρία Αλιφέρη (το πιο λαμπρό αστέρι της τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του ’70, που πρωταγωνίστησε στις σειρές  του Φώσκολου «Εν τούτω νίκα» και «Κραυγή των λύκων») δεν θα μπορούσε να λείπει από το στερνό αντίο στον άνθρωπο που τόσο πολύ την αγάπησε και τη στήριξε, όπως μας είπε η ίδια. Η Κάτια Δανδουλάκη -άλλη μία μεγάλη τηλεοπτική μούσα του Φώσκολου-, που έφτασε στο νεκροταφείο από τους πρώτους, τόνισε: «Ο Νίκος είχε το ευλογημένο ένστικτο να αγγίζει την ψυχή του μεγάλου κοινού».


Παρόντες και όλοι οι αστέρες της «χρυσής εποχής» του σινεμά


Εκτός από τους πρωταγωνιστές στις τηλεοπτικές του σειρές, παρόντες ήταν και αστέρες της «χρυσής φουρνιάς» του σινεμά. Ανάμεσά τους, η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, η Αννα Φόνσου, ο Λάκης Κομνηνός, ο Κώστας Πρέκας, ο Γιώργος Σίσκος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Θάνος Καληώρας, ο Σπύρος Μισθός, ο Γιώργος Ματαράγκας, ο Ζαχαρίας Ρόχας και η Νάντια Μουρούζη.


Επίσης είδαμε πολλούς από τους ηθοποιούς που διακρίθηκαν στις τηλεοπτικές σειρές «Λάμψη» (με τα 3.457 επεισόδια και την είσοδο στο ελληνικό βιβλίο Γκίνες) και «Καλημέρα Ζωή», την Ελένη Κούρκουλα, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Δημήτρη Αρώνη, τη Μαίρη Βιδάλη, τη Λουκία Παπαδάκη, τον Σταμάτη Γαρδέλη, τον Νίκο Σταγόπουλο, καθώς και πολλούς απλούς ανθρώπους που βρέθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τον άνθρωπο που, όπως μας είπαν κάποιοι, τους έφτιαχνε τα απογεύματα με τις ιστορίες του Γιάγκου Δράκου και όχι μόνο.


Να προσθέσουμε ότι ανάμεσα στα στεφάνια που είχαν σταλεί ξεχώριζαν αυτά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ – ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...