Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δίκη «ξέπλυμα» για το Μάτι

Με ποινές... χάδι και μάλιστα εξαγοράσιμες, ελεύθεροι έφυγαν χθες...

«Ριάλια» με την υπογραφή των Droulias Brothers

Οι Droulias Brothers επέστρεψαν δυναμικά στη δισκογραφία με ένα...

Μικαέλο Μαρούδας: Ο αισθαντικός τραγουδιστής των 70s έφυγε αθόρυβα από τη ζωή

Ενας από τους πιο αισθαντικούς τραγουδιστές της δεκαετίας του...

Παγκόσμια ρεζιλίκια με το θέαμα στον Ιερό Βράχο!

Μετά την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης και τις ιέρειες, κατά...

«Συγγνώμη, λάθος» μετά την… γκάφα

Ο ΠΟΥ ανασκεύασε έκθεση (για την Ελλάδα), ότι τοξικομανείς μολύνονται εσκεμμένα με τον ιό του AIDS για να πάρουν επίδομα.

Πρώτα μας έκαναν ρεζίλι σε όλο τον πλανήτη και μετά ζήτησαν συγγνώμη! Τον γύρο του κόσμου έκανε η «είδηση» ότι Ελληνες τοξικομανείς μολύνονται εσκεμμένα με τον ιό του AIDS προκειμένου να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ. Πηγή της ατεκμηρίωτης φημολογίας υπήρξε μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναπαρήγαγε -και μάλιστα διαστρεβλωμένα- τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2011. Τελικά ο ΠΟΥ παραδέχθηκε την γκάφα του και ζήτησε «συγγνώμη για το λάθος», αλλά η Ελλάδα είχε ήδη διασυρθεί διεθνώς.

«Απελπισμένοι Ελληνες πολίτες μολύνουν εθελοντικά τον εαυτό τους με HIV για να λάβουν κρατικές παροχές» ανέφεραν χθες πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τους ισχυρισμούς του διεθνούς οργανισμού. Η επίμαχη αναφορά του βρίσκεται σε πρόσφατη έκθεση όπου περιγράφονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Εκεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι περίπου οι μισές από τις νέες μολύνσεις από HIV αφορούν άτομα που έχουν μολυνθεί εσκεμμένα από τον ιό, ώστε να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ και να μπουν ταχύτερα σε προγράμματα απεξάρτησης.

Η έκθεση του ΠΟΥ επικαλείται μια μελέτη για την υγεία στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet». Σε αυτήν οι ερευνητές επικαλούνταν μια… άλλη αναφορά που «περιέγραφε περιπτώσεις εσκεμμένης αυτομόλυνσης από λίγα άτομα για να λάβουν επίδομα 700 ευρώ τον μήνα και ταχύτερη εισαγωγή σε προγράμματα απεξάρτησης».

Τότε η παραπάνω μελέτη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οροθετικών, που υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για φήμη «αντι-επιστημονική, αυθαίρετη και αποπροσανατολιστική». Φέτος ωστόσο ο ΠΟΥ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έγραψε ότι οι περιπτώσεις αυτομόλυνσης με HIV δεν αφορούν «λίγα άτομα», αλλά σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα οροθετικών στην Ελλάδα!

Μερικές ώρες αφότου κυκλοφόρησε η «είδηση» που διέσυρε τους Ελληνες στη διεθνή κοινή γνώμη, ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Απαντώντας σε ερώτηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Press Project, ο οργανισμός αναγνώρισε ότι έκανε λάθος και ότι ο παραπάνω ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται.

«Ο ΠΟΥ επιθυμεί να επισημάνει πως η εν λόγω αναφορά είναι αποτέλεσμα λάθους στην επεξεργασία του εγγράφου» απάντησε και πρόσθεσε: «Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εθελοντική αυτομόλυνση με HIV ξεπερνά λίγες, μη τεκμηριωμένες περιπτώσεις». Λίγο αργότερα ο διεθνής οργανισμός ζήτησε συγγνώμη με ανάρτησή του στο twitter.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...