Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Σίγησε η φωνή των μπουάτ

Ο σπουδαίος Λάκης Παππάς έφυγε ξαφνικά στα 75 του μέσα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με νεφρική ανεπάρκεια.

Σίγησε η σπουδαία φωνή των μπουάτ της Πλάκας. Ο Λάκης Παππάς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 χρόνων, αφήνοντας πίσω του το βελούδινο στίγμα μιας ρομαντικής και συνάμα ποιοτικής εποχής του ελληνικού τραγουδιού. Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης με τη ζεστή φωνή και το χαμηλό προφίλ την περασμένη Τρίτη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας, και χτες στις 10.00 το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16.30 στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

«Δυστυχώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του κάνουν αιμοκάθαρση γιατί είχε χαμηλή πίεση. Αντιμετώπιζε και κάποια προβλήματα με την καρδιά του και έπαιρνε φάρμακα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν άρρωστος, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανιζόταν σε μαγαζί. Αυτό που συνέβη ήταν ξαφνικό. Το μόνο που έχω να πω για τον σύζυγό μου είναι ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος που του άρεσε να προσφέρει και καλλιτεχνικά και σε άλλους ανθρώπους χωρίς τυμπανοκρουσίες» λέει στην «Espresso» η δεύτερη σύζυγός του Μάρη, η οποία έζησε μαζί του επί 45 χρόνια και ήταν στο πλευρό του μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα και ήθελε να γίνει μηχανικός αεροσκαφών, αλλά τελικά τον κέρδισαν η μουσική και το τραγούδι. Για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρά του στο Ωδείο, όπου σπούδασε κιθάρα (ήταν μαθητής του διάσημου καθηγητή μουσικής Γεράσιμου Μηλιαρέση), δούλευε σε διάφορες δουλειές: σε κουρείο, πλυντήριο, καθαριστήριο, μέχρι και στις οικοδομές. Το 1958 έκανε την πρώτη εμφάνιση ως τραγουδιστής στην μπουάτ Τιπούκειτος (Βουλής και Ναυάρχου Νικοδήμου γωνία, σε ένα υπόγειο) και αμέσως ξεχώρισε για τη ζεστή και διακριτική παρουσία του, ερμηνεύοντας πάντα με την κιθάρα του.

Εναν χρόνο αργότερα γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι και συμμετείχε στο θεατρικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε στίχους και διασκευή του Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη. Ομως, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο Λάκης Παππάς, το έργο αυτό δεν είχε μεγάλη τύχη στη σκηνή, με αποτέλεσμα ο Χατζιδάκις να… ξεχάσει κι ο ίδιος τα τραγούδια που είχε γράψει. Μάλιστα, όταν ύστερα από πολύ καιρό τραγουδιστής και συνθέτης συναντήθηκαν τυχαία, ο δεύτερος του είπε ότι όχι μόνο δεν θυμόταν πως είχαν συνεργαστεί, αλλά τον έβαλε να του τραγουδήσει και τα δικά του κομμάτια που έλεγε στην παράσταση.

«Μιλάω για τα κομμάτια “Σιδεράς”, “Γερο-ναύτης”, “Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι”, “Το τραγούδι της σημαίας”’. Του τα έπαιξα στην κιθάρα κι ήταν εκστασιασμένος. Τα τραγούδια αυτά μαζί με άλλα κομμάτια από τον “Ματωμένο γάμο” του Λόρκα τα ερμήνευσα αργότερα σε δίσκο» εξομολογήθηκε ο Λάκης Παππάς σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του.

Με τον Μάνο Χατζιδάκι συνεργάστηκε και στη θρυλική «Οδό Ονείρων», που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν το 1961. Τραγουδούσε τα κλασικά πλέον τραγούδια «Μανούλα μου» και «Κυρ Μιχάλης», τα οποία αρχικά είχαν γραφτεί για το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Η δισκογραφία του Λάκη Παππά περιλαμβάνει μια σειρά από αισθαντικά κομμάτια όπως τα «Πάει κι αυτή η Κυριακή» (ομότιτλο με τον δίσκο που «μοιράστηκε» με την Πόπη Αστεριάδη), «Κι ύστερα μου μιλάς», «Κάποιος γιορτάζει», «Μην κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Ηταν καμάρι της αυγής», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Ελα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι». Αξίζει να πούμε ότι το κομμάτι «Πάει κι αυτή η Κυριακή» ήταν ο ύμνος του ρεπερτορίου του σε όλες τις μπουάτ όπου εμφανιζόταν και το τραγουδούσε πάντα κάθε Κυριακή στις δώδεκα το βράδυ. Ο ίδιος, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί τραγουδιστής του Νέου Κύματος, υποστήριζε πάντα ότι υπήρξε και πριν από αυτό. Το παράπονό του ήταν ότι από το 1998 που έπαθε τενοντίτιδα στο δεξί του χέρι δεν μπορούσε να παίξει κιθάρα με τον μοναδικό του τρόπο, όπως παλιά.

Ο Λάκης Παππάς απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο από τον πρώτο του γάμο και την Ελπίδα από τον δεύτερο.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...