Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 30 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι συνθήκες είναι αρκετά καλές για να προχωρήσετε...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Τα παιδιά ζωγραφίζουν (με τα σπρέϊ) στους… τοίχους!

Η εικαστική ομάδα Urbanact δίνει ζωή με γκράφιτι σε σχολικά κτίρια φωτίζοντας τις καρδιές μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να χαρίσουν χρώμα και ζωντάνια στους γκρίζους τοίχους που περιβάλλουν τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας σκαλωσιές και δεκάδες κιλά μπογιά δημιουργούν μικρές και μεγάλες τοιχογραφίες που αλλάζουν εντυπωσιακά την εικόνα των σχολείων! Ο λόγος για τα μέλη της ομάδας Urbanact, που έχουν βάλει στόχο να δώσουν μέσω της ζωγραφικής μια καλλιτεχνική πνοή στη σχολική καθημερινότητα.

Περισσότερα από 60 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν δεχτεί έως τώρα τις εικαστικές παρεμβάσεις της ομάδας που αποτελείται από καλλιτέχνες που «αγαπούν το graffiti και γενικότερα την τέχνη και τις δράσεις στον δημόσιο χώρο», όπως λένε οι ίδιοι. Η δράση τους άρχισε πριν από αρκετά χρόνια με μερικές μικρές τοιχογραφίες σε κάποια σχολεία. Ομως η ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας τους ώθησε να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μεγαλύτερα έργα σε τυφλές όψεις σχολείων.

«Ξεκινήσαμε σε σχολεία στη Νέα Ιωνία Αττικής και στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Με τον καιρό και με την εμπιστοσύνη που έδειχναν οι μαθητές, οι γονείς και οι διευθύνσεις των σχολείων δεχτήκαμε προσκλήσεις και στην επαρχία» δηλώνουν στην «Espresso» τα μέλη της ομάδας. Σήμερα η Urbanact υλοποιεί εθελοντικά σε όλη την Ελλάδα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την ονομασία «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια».

Πέρα από τη δημιουργία μιας μεγάλης τοιχογραφίας στον εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο του σχολείου, η εν λόγω δράση περιλαμβάνει επίσης σεμινάρια στους μαθητές μέσα από τη «ζωντανή» δημιουργία ενός graffiti ή ζωγραφικού έργου, αλλά και τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών στη δημιουργική διαδικασία, σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου. Εξάλλου η επικοινωνία των δημιουργών με τη σχολική κοινότητα είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός έργου. «Η διεύθυνση του σχολείου, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι γονείς ενημερώνονται για τα προσχέδια, προτείνουν και οι ίδιοι και συντονίζουν τη συμμετοχή των μαθητών στις παρεμβάσεις» σημειώνουν τα μέλη της ομάδας.

Η θεματολογία των έργων πηγάζει από διάφορες «εικόνες» και «ανάγκες» που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.ά. Αφού επιλεγεί το θέμα της τοιχογραφίας, ξεκινάει η κοπιαστική διαδικασία της δημιουργίας. Συνήθως τα έργα καλύπτουν επιφάνειες πολλών τετραγωνικών μέτρων και φτάνουν σε μεγάλο ύψος, γι’ αυτό απαιτούνται σκαλωσιές και μεγάλες ποσότητες χρωμάτων. Το θετικό είναι ότι υπάρχει η υποστήριξη ελληνικών εταιριών των αντίστοιχων κλάδων, ενώ συχνά συνεισφέρουν και τα ίδια τα σχολεία.

Οπως λένε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, η χρηματική αμοιβή για τη συμμετοχή τους είναι καθαρά συμβολική. Η ουσιαστική αμοιβή τους είναι το ίδιο το έργο αλλά και η αποδοχή της δουλειάς τους: «Η καθημερινή έστω και στιγμιαία επαφή με τους περαστικούς, τα “εύγε” και τα “μπράβο” από οδηγούς, τα ειλικρινή “ευχαριστώ” και τα χαμόγελα από τους μαθητές, τη σχολική κοινότητα και τη γειτονιά».

Τα ευφάνταστα σχέδια που γέμισαν με χρώμα δύο δημοτικά στην Καρδίτσα

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές της Urbanact ήταν οι τοιχογραφίες σε σχολεία της Καρδίτσας, που έγιναν στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Influence fest» και ύστερα από πρόσκληση των διοργανωτών, του δήμου, της αντιδημαρχίας Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες Same84, Kez, Boohaha, Balqk και Don40 τοιχογράφησαν το 3ο και 13ο δημοτικά σχολεία της πόλης.

«Παρά τον καιρό που μας παίδεψε με τις βροχές του, περάσαμε όμορφα σε μια πόλη όμορφη φιλόξενη και προπάντων ποδηλατική» λένε τα μέλη της ομάδας. Εξίσου ευχαριστημένος από τη συνεργασία δηλώνει και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου της πόλης Γιάννης Ζορμπάς. «Τα παιδιά ήρθαν εδώ αφιλοκερδώς, και με φιλοτιμία και μεράκι έκαναν πολύ καλή δουλειά» λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι δημιουργοί δούλευαν από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η σχολική κοινότητα της Καρδίτσας αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της Urbanact, με την ελπίδα ότι οι τοιχογραφίες θα αποτρέψουν τους βανδαλισμούς, όπως σημειώνει ο κ. Ζορμπάς: «Το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο είναι στο κέντρο της πόλης και έχει υποφέρει τα πάνδεινα από γραψίματα και συνθήματα, πολλά από τα οποία είναι και αισχρά. Είχαμε φτάσει στο σημείο να βάφουμε κάθε εβδομάδα την πρόσοψη του σχολείου».

Urbanact

Το πρόγραμμα απέκτησε πρόσφατα την fb σελίδα του στο facebook.com/zografizontasxolikaktiria. Oποιο σχολείο το επιθυμεί μπορεί να αποστείλει μια αίτηση στο email της ομάδας, [email protected], συνοδεία μερικών φωτογραφιών των επιφανειών του σχολείου. Περισσότερες πληροφορίες και προηγούμενες παρεμβάσεις της ομάδας Urbanact στις ιστοσελίδες  www.urbanact.gr και www.bikeart.gr

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...