Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Το νέο «σπίτι» της Μ. Κάλλας

Ετοιμο το 2015 το μουσείο για τη θρυλική Ελληνίδα σε νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας.

Η φωνή της θα συνοδεύει τους επισκέπτες στο ασανσέρ την ώρα που θα πατούν το κουμπί για να ανέβουν τους ορόφους, ενώ στο ισόγειο μπιστρό La divina θα σερβίρονται γκουρμέ πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές της. Αυτές και άλλες μικρές εκπλήξεις θα επιφυλάσσει στους επισκέπτες του το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», το οποίο θα στεγαστεί στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως 44 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για τον πολιτιστικό οργανισμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους εγχώριους λάτρεις της όπερας αλλά και τους απανταχού φανατικούς της Μαρίας Κάλλας ανά τον πλανήτη. Κοστούμια, προσωπικά της αντικείμενα, επιστολές, σημειώσεις, κοσμήματα, προγράμματα από τις εμφανίσεις της, ακόμη και έργα γνωστών εικαστικών που είχαν ως θέμα τους την ντίβα -πολλά από τα οποία βρίσκονταν στην Τεχνόπολη- θα περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο νέο πολιτιστικό ίδρυμα που θα κοστίσει 1.000.000 ευρώ (ποσό προερχόμενο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) είναι το υπερσύγχρονο πωλητήριο αλλά και το όμορφο μπιστρό που θα φέρει το όνομα La divina. Εκεί θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς, μεταξύ άλλων, και πιάτα βασισμένα στις συνταγές της Μαρίας Κάλλας, μαγειρικά tips που μάζευε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, αφού, ως γνωστόν, σπάνια μαγείρευε η ίδια.

Ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού θα περιλαμβάνει προσωπικά της αντικείμενα, κοστούμια, φωτογραφίες, αλλά και κείμενα που είχαν γραφτεί για εκείνη. Παίρνοντας το ασανσέρ και πατώντας το κουμπί θα ακούγεται η φωνή της Κάλλας σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις στα ελληνικά που είχε δώσει η μεγάλη Ελληνίδα το 1957.

Στον δεύτερο όροφο του μουσείου η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια κυριαρχεί και πάλι, αυτήν τη φορά μέσα από σημαντικούς ρόλους της που άφησαν εποχή: ως Νόρμα, Τόσκα, Βιολέτα στην όπερα «Η κυρία με τις καμέλιες» αλλά και ως δασκάλα την περίοδο που εργαζόταν στη σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Με ξεναγό τη φωνή της και μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια -το καθένα θα έχει το δικό του σκηνικό για να παραπέμπει στις θρυλικές αυτές όπερες- θα μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει και να ακούει την ντίβα του λυρικού ρεπερτορίου μέσα από βιντεοπροβολές.

Το όμορφο ρετιρέ που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη θα στεγάσει μια mediatheque (δηλαδή βιβλιοθήκη και δισκοθήκη) και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος των υπευθύνων είναι το πολιτιστικό ίδρυμα να καλύπτει τα έξοδά του από τα εισιτήρια, το πωλητήριο, το καφέ (το οποίο μάλιστα θα λειτουργεί ακόμη και όταν το μουσείο είναι κλειστό) και τη φιλοξενία εκδηλώσεων στο ρετιρέ του. Να σημειωθεί ότι η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη αποτελείται από τη μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....