Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Η Μπρίτνεϊ πληρώνει ακριβά τον πατέρα της

Το φυσάει και δεν κρυώνει η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μετά...

«Πότε μια γυναίκα πρέπει να φύγει» – Η Παρασκευή Φασούλη μιλά για...

Η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια και τακτικό μέλος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας...

Ο… γητευτής των μελισσών

Ελληνας αστυνομικός στη Νέα Υόρκη έχει ως αποστολή να απομακρύνει τα σμήνη από κατοικημένες περιοχές

Εργάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, αλλά δεν εξιχνιάζει εγκλήματα, ούτε συλλαμβάνει παρανόμους. Δουλειά του Αντώνη Πλανάκη είναι να προστατεύει τους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης από τις μέλισσες, όταν αυτές σχηματίζουν επικίνδυνα μεγάλα σμήνη στις γειτονιές!

Ο 50χρονος ομογενής είναι πλέον πασίγνωστος στο Μεγάλο Μήλο ως Tony Bees. Μάλιστα ενημερώνει τους συμπολίτες του μέσω twitter, στο οποίο ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των εντόμων. Από το 1995 ο κ. Πλανάκης σπεύδει στα σημεία της πόλης όπου εντοπίζονται μεγάλα σμήνη μελισσών και τις απομακρύνει είτε με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων είτε με ειδικές τεχνικές. Βασικός κανόνας στη δουλειά του είναι να μη βλάπτει τις μέλισσες, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο παράγοντα της φύσης αλλά και γιατί ο ίδιος είναι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και τις λατρεύει. «Οι μέλισσες είναι το μόνο έντομο στον κόσμο που παράγει τροφή για εμάς. Το να δουλεύεις μαζί τους και να τις καταλαβαίνεις είναι η πιο όμορφη εμπειρία» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συχνά τα μελίσσια που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελούνται από πολλές χιλιάδες έντομα. Ενα τέτοιο περιστατικό είχε στις αρχές Μαΐου, όταν απομάκρυνε περισσότερες από 30.000 μέλισσες που είχαν φωλιάσει σε μια κερασιά στη διασταύρωση της 28ης λεωφόρου με την 48η, στην Αστόρια. «Ηταν ένα πολυάριθμο σμήνος, ήταν πραγματικά τεράστιο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι που το είδα από κοντά».

Ο Tony Bees χρησιμοποίησε φορτηγάκι με αναβατόριο για να φτάσει στο ύψος των 4,5 μέτρων όπου είχε εγκατασταθεί το σμήνος. Για να μαζέψει τις μέλισσες χωρίς να τις βλάψει χρησιμοποίησε μια ειδική αντλία, με την οποία τις ρούφηξε και τις τοποθέτησε σε ειδικά δοχεία. Η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε σε δυόμιση ώρες. Συνολικά απομακρύνθηκαν περίπου 6 κιλά μέλισσες, οι οποίες μεταφέρθηκαν σώες και αβλαβείς σε μελισσοκομείο στη βόρεια πλευρά τη πολιτείας.

Ερασιτέχνες

Το πώς βρέθηκαν τόσες πολλές μέλισσες στην καρδιά της Νέας Υόρκης παραμένει μυστήριο. Ο κ. Πλανάκης διέκρινε δύο κυψέλες στην ταράτσα ενός γειτονικού κτιρίου, αλλά είναι άγνωστο αν προέρχονταν από εκεί. Οπως εξηγεί ο ίδιος, από τότε που νομιμοποιήθηκε η εκτροφή μέσα στην πόλη πολλοί είναι οι ερασιτέχνες που διατηρούν μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων προστίθεται σε εκείνον των άγριων μελισσών. Σε γενικές γραμμές πάντως τα σμήνη που θορυβούν τους Νεοϋορκέζους προέρχονται από κυψέλες που πάσχουν από υπερπληθυσμό. Οταν συμβαίνει αυτό, η βασίλισσα εγκαταλείπει την κυψέλη και οι εργάτριες την ακολουθούν σχηματίζοντας τελικά μια μάζα που… βουίζει.

Ο «παραγωγός» που μοιράζει τη… σοδειά του δωρεάν σε φίλους και γείτονες

Ο Αντώνης Πλανάκης είναι ο μόνος αστυνομικός της Νέας Υόρκης με πιστοποίηση στη διαχείριση περιστατικών με σμήνη μελισσών. Ο λόγος είναι ότι διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία, καθώς μετρά 35 χρόνια ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος. Ξεκίνησε το χόμπι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε κυψέλες στο Κονέκτικατ. «Καθόμουν και απλώς τον κοίταζα, παρακολουθούσα ό,τι έκανε, γιατί δεν ήξερα τίποτα πάνω σ’ αυτό» θυμάται.

Η συντήρηση των μελισσιών συνοδεύεται από αρκετά κεντρίσματα -ο Tony Bees έχει δεχτεί περισσότερα από 25- αλλά και από την πιο γλυκιά ανταμοιβή: το μέλι. Ο κ. Πλανάκης διατηρεί αρκετές κυψέλες και μοιράζει δωρεάν σε φίλους και γείτονες το μέλι που παράγει, ενώ στο σπίτι του διατηρεί ακόμη ποσότητες από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Το μέλι κρατάει για πάντα» λέει ο ομογενής αστυνομικός και επισημαίνει ότι το ηλικίας 30 ετών μέλι είναι πολύτιμο, διότι παρήχθη πριν από την εξάπλωση γενετικά τροποποιημένων φυτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...