Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που άλλαξε την Αθήνα

Εδινε τη δική του τιτάνια μάχη για τη ζωή, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας την οικογένειά του στο πένθος. Ο μεγαλοαρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς «έφυγε» προχθές το βράδυ, σε ηλικία 68 ετών, αφού δεν κατάφερε να νικήσει την ασθένεια στο αίμα που τον ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα ο «αρχιτέκτονας των αισθήσεων» νοσηλευόταν με πνευμονία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων, αλλά ο αδύναμος οργανισμός του δεν άντεξε.

Στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν η σύζυγός του Μπουμπού, με την οποία ήταν μαζί από το 1971, και τα τρία παιδιά τους, ο Γιώργος με τη σύζυγό του Ναταλία Μουνδρέα, η Ελενα με τον άνδρα της Γιάννη Σαρακάκη και η μικρή της οικογένειας, η Φαίη, με τον άνδρα της Γιάννη Μάνεση. Στήριγμα της Μπουμπούς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήταν και η αδελφή της Ρένα Σπηλιοπούλου. Ηδη από χτες φίλοι και συγγενείς βρέθηκαν στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.

Η κηδεία του Ηλία Μπαρμπαλιά θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.

Η καριέρα του

Πριν από 43 χρόνια ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και οικονομολόγος Ηλίας Μπαρμπαλιάς ίδρυσε την εταιρία του. Στην πορεία της έχει να επιδείξει αρτιότητα και πρωτοτυπία σχεδιασμού, διεθνές και ελληνικό πελατολόγιο και ποιοτικά έργα που η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Από το 1972 έως και το 1973 η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησης, με έδρα το Μοσχάτο Αττικής, ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών στην ίδια περιοχή, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κατασκευή πρωτοποριακών για την εποχή μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων με διαρρυθμισμένους εξωτερικούς χώρους, γνωστά ως «Studio 1, 2, 3, 4, 5», στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Το 1980, χρονιά-σταθμός για την επιχείρηση, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό τμήμα που εστίασε σε επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών μεικτής, εμπορικής και γραφειακής χρήσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τουριστικές αναπτύξεις σε νησιά. Επίσης εξειδικεύτηκε στην ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων παρουσιάζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και τεχνικές. Το πιο γνωστό έργο του στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι το Ινστιτούτο Θερβάντες, επί της οδού Μητροπόλεως.

Την περίοδο 1993-1994 ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς παρέθεσε πολλαπλές συνεντεύξεις με θέμα την ανάγκη αναβάθμισης του αθηναϊκού κέντρου. Επισήμανε τη σπουδαιότητα της φύτευσης των ταρατσών των κτιρίων, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της πρωτεύουσας, λέγοντας χαρακτηριστικά «η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει από τις ταράτσες της», της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων για τη δημιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού περιπάτου και της βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σάσα Σταμάτη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...