Ξεκληρίζουν σμήνη από σπουργίτια για το έθιμο

Σοκ στη Ρόδο με λαθροθήρες που στήνουν ξόβεργες για να πιάσουν «μεζέ» για το πανηγύρι

Μια κερδοφόρα «μπίζνα» με σπουργιτάκια από την Αίγυπτο (!) πιασμένα σε ξόβεργες και παραπλανημένα από… κασετοφωνάκια με ψεύτικα κελαηδήματα έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο. Οταν βραδιάζει, οι λαθροθήρες τρυπώνουν ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους στην περιοχή Αφάντου και κρύβουν δεκάδες παγίδες (ξόβεργες και ηχομιμητικές συσκευές), ελπίζοντας να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φτερωτούς… μεζέδες για το αυριανό μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Λουκά. Πρόκειται για έθιμο που κρατά χρόνια, αλλά πλέον έχει φανατικούς «εχθρούς», αφού θέλει τα σπουργίτια να σερβίρονται στα τραπέζια της 18ης Οκτωβρίου ως… μεζές-ντελικατέσεν!
«Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση, μιλάμε όμως για περίπου 10 ευρώ τα τέσσερα σπουργιτάκια» λέει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου Δημήτρης Ζώχος. «Το έθιμο έχει ρίζες στα χρόνια που τα σπουργίτια πράγματι προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στους γεωργούς κατά τη σπορά των σιτηρών. Σήμερα οι συνθήκες στην ύπαιθρο είναι εντελώς διαφορετικές και τίποτα δεν δικαιολογεί να ξεκληρίζονται ολόκληρα σμήνη – μόνο το κέρδος. Τα πτηνά αυτά μοιάζουν πολύ με τα οικόσιτα σπουργίτια, αλλά πρόκειται για ταξιδευτές, που αυτή την περίοδο έρχονται από την Αίγυπτο και φεύγουν» προσθέτει ο ίδιος.

Εδώ και μία εβδομάδα, συνολικά επτά θηροφύλακες (τρεις από τον Κυνηγετικό Σύλλογο και τέσσερις του Δασαρχείου), όπως λέει ο κ. Ζώχος, κάνουν ελέγχους στην περιοχή Αφάντου αναζητώντας τις καμουφλαρισμένες παγίδες. Ηδη έχουν απομακρυνθεί έως και 300 ξόβεργες αλλά και κασετοφωνάκια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου έχουν απελευθερώσει αρκετούς ιπτάμενους αιχμαλώτους. Οι λαθροθήρες εντοπίζουν τα σημεία, στήνουν τις ξόβεργες, ενώ οι ίδιοι φέρεται ότι πωλούν έτοιμα τα σπουργίτια (ξεπουπουλιασμένα με λιωμένο κερί κ.λπ.) σε εστιάτορες. «Υπάρχουν ανεγκέφαλοι» τονίζει ο κ. Ζώχος αναφερόμενος στους λαθροθήρες, ενώ σχολιάζει και όσους θα σπεύσουν να δοκιμάσουν αύριο το «μικρό», πλην ακριβό έδεσμα: «Οσο θα υπάρχει ζήτηση, θα παραμένει η ίδια κατάσταση. Παράνομο κυνήγι στα κρυφά και κέρδος για κάποιους».

Ελένη Ευαγγελοδήμου 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Κατέρρευσε η μητέρα της Μυρτώς μόλις έφτασε η σορός στην εκκλησία

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο αντίο της 19χρονης Μυρτώς στην...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Κεφαλονιά: Η βιντεοκλήση και τα SMS της Μυρτώς με 66χρονο – Η κατάθεσή του τα ανατρέπει όλα

Η κατάθεση ενός 66χρονου άντρα από την Πρέβεζα φέρνει...

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

«Δευτερόλεπτα πριν πάθει το εγκεφαλικό ο Μυλωνάκης απάντησε σε μήνυμα της Μεσσαροπούλου λέγοντας…»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Δήμος Βερύκιος κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Happy Day» για την Τίνα Μεσσαροπούλου.

«Κλειδί» ο πρώην της Μυρτώς

Να συνθέσουν τα κομμάτια ενός δύσκολου και πολύπλοκου παζλ...

Κεφαλονιά: Οι λυγμοί της μητέρας της Μυρτώς – «Θα πάω να βρω τη Μυρτούλα μου, το ορκίζομαι»

Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά κάτω από περίεργες συνθήκες μίλησε με λυγμούς στην εκπομπή «Το Πρωινό».